KÜTAHYA (İHA) Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Simav Teknik Eğitim Fakültesi Makine Bölümü son sınıf öğrencileri, bitirme tezinde saf suyu ayrıştırarak elektrik üretti.
Fakültenin Mekanik ve Makine Elamanları Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İdris Kaynak danışmanlığında biraya gelen son sınıf öğrencileri, yurt dışından getirilen eğitim setlerini kullanarak geleceğin enerjisi olan saf sudan elektrik üretmeyi denedi. Ayrıştırdıkları saf sudan elde ettikleri elektrik ile maket otomobil çalıştıran, ampulü yakan ve pervaneyi çalıştıran öğrenciler, Yrd. Doç. Dr. İdris Kaynak'tan tam not aldı. Kaynak, "Bu tezi başarıyla veren öğrencilerim piyasada bu alanda iş yapan firmalarda rahatça iş bulabilecekler" dedi.
Öğrencilerin mezuniyet tezi olarak gerçekleştirdikleri deneme sonucu saf sudan elde edilen elektrik enerjisinin bugün için dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde ulaşım, ısı ve elektrikli ev aletleriyle bilgisayarlar ve daha birçok alanda kullanıldığını ifade eden Kaynak, "Ev ve işyerlerinin yanı sıra sanayide de elektrik ile çalışan pek çok ürün bu sistem ile çalışmaktadır. Bunun yanında Vestel firması ürettiği dizüstü bilgisayarlarda bu enerjiyi kullanabilmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Biz okulumuzda sadece proton değişim zarı yöntemiyle elektrik üretimini ele aldık. Bunun ayrıca alkalin yakıt pili, doğrudan metanol yakıt pili, fosforik asit yakıt pili, erimiş karbonat yakıt pili, katı oksit yakıt pilleri yöntemleri de bulunmaktadır. Bu yöntemler kullanılarak dünyanın farklı ülkelerinde elektrik üretimleri gerçekleştirilmektedir" şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Kaynak, bunun dünyanın içinde bulunduğu küresel ısınmaya alternatif yeni bir enerji yöntemi olabileceğini de sözlerine ekledi.