Kütahya'da Seramik Ve Çiniciliği Geliştirecek Proje

Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, seramik ve çiniciliğin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan projeyle e-ticaret tabanlı pazarlama, Etik Kurulu oluşturulması, sisteme uygun

Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, seramik ve çiniciliğin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan projeyle e-ticaret tabanlı pazarlama, Etik Kurulu oluşturulması, sisteme uygun üreticileri kabul etme, web sayfalarında üyeleri tanıtma gibi hedefler öngörüldüğünü bildirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kütahya Belediyesi'nce desteklenen, Bilecik Şeyh Edebali, Sakarya ve Dumlupınar üniversiteleri tarafından gerçekleştirilecek "Kütahya Seramik/Çini Sektöründe E-Ticaret Tabanlı Yeni Ürün Geliştirme Süreci Tasarımı ve Uygulamaları" konulu "Santez" projesi, Belediye Sosyal Tesisleri'ndeki Ressam Ahmet Yakupoğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Reklam
Reklam

İça, toplantıda, Bakanlık, çinici esnafı ve üniversite iş birliğiyle uygulanacak projenin 1 Aralık 2012'de başladığını ve 31 Ağustos 2014'te sona ermesinin planlandığını söyledi.

Projenin, yüzde 75'i Bakanlık, yüzde 25'i Kütahya Belediyesi'nin şirketi SİMPAŞ'ın katkılarıyla desteklendiği bilgisini veren İça, şöyle konuştu:

"Proje ile e-ticaret tabanlı pazarlama, Etik Kurulu oluşturulması, sisteme uygun üreticileri kabul etme, web sayfalarında üyeleri tanıtma, alınan siparişleri zamanında, istenen kalitede, istenen miktarda teslim etme, tasarımla özgün model geliştirme, kalıp atölyesinde üretim için pazarın isteğine uygun kalıp üretme, çamurda homojenlik ve süreklilik, kurşunsuz sır üretimi, dış atmosferik koşullara dayanım, mimaride çini üretimi, porselen kalitesinde çiniyi mutfağa sokma amaçlanmıştır.

Çini ve seramik sektöründe yeni bir gelişmeyi de müjdelemek istiyorum. Avrupa Birliği (AB) programı olan Seramikte Yenilik İçin Kentsel Tasarım Ağı programına Kütahya Belediyesi olarak davet edildik. Bu programda Fransa'nın Limoges Belediyesi önderliğinde üye ülkeler olarak İspanya'dan Sevilla, Castellon, Hollanda'dan Delft, İtalya'dan Faenza, Romanya'dan Cluj, Türkiye'den ise İznik Çini Vakfı bulunmaktadır. Biz de bu programa üye olmak için çalışmalara başladık."

Reklam
Reklam

İça, İznik ve Kütahya'nın çinide öne çıkmış sanat ve üretim merkezleri olduğunu hatırlatarak, Kütahya'da çiniciliğin başlıca sorunlarını, pazarda merdiven altı üretim ve rekabet diye sıraladı.

Üreticilerin, gelişmeyi yakalayabilmek için elektronik ortamda dünya pazarına açılması, geleneksel model ve kalıplar dışında talebe uygun özgün eserler üretmesi, mimaride çini ve tüketimi yüksek günlük kullanım ihtiyaçlarına uygun üretime yönelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Bülent Yılmaz'ın projeyi tanıtan sunumuyla sona eren toplantıya, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Kütahya Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Meclis Başkanı Nihat Delen, akademisyenler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Reklam
Reklam

Muhabir: Hadi Şengül

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz