Kütahya'da 'üniversite-sanayi İşbirliği Geliştirme Zirvesi' Paneli

Kütahya Valiliği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Dumlupınar Üniversitesi ve Kütahya Ticaret ve Sanayi...

Kütahya Valiliği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Dumlupınar Üniversitesi ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen “Üniversite-Sanayi İşbirliği Geliştirme Zirvesi” paneli yapıldı.

Panelin açılış konuşmasında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Şaban Küçükgümrah, “Ülkemizde yıllardan beri başarılamayan "Üniversite-Sanayi işbirliği"ni kendine görev edinen Bakanlığımız taşrada da İl Müdürlüklerine böyle bir görev vermiştir. Kütahya ili olarak, ülkemiz genelindeki Üniversite-Sanayi işbirliği çalışmalarına baktığımızda bir adım daha önde olduğumuzu belirtmek isterim. Çünkü 8 Mayıs 2012 tarihinde Dumlupınar Üniversitemiz ile Ticaret ve Sanayi odamız arasında Üniversite-Sanayi işbirliği protokolü imzalanmış ve bu çalışmanın startını vermişlerdir. Bizlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü olarak bundan sonra bu konuda yapılan bu işbirliğini her daim dinamik tutmaya çalışacağız, gelişme ve sonuçlarla ilgili Bakanlığımız arasında köprü vazifesi kurup, "Üniversite-Sanayi işbirliği"nin kurumsallaşmasını sağlayacağız” dedi.

Reklam
Reklam

"TEŞVİK VE HİBELERDEN YARARLANMALIYIZ"

Yapılan bu çalışmanın yapılacak olan çalışmaların başlangıcı olacağını ifade eden Küçükgümrah sözlerine sözlerine şöyle devam etti: “İlimiz Tavşanlı, Gediz ve Simav ilçelerinde Üniversitemiz ve ilçelerimizin Ticaret ve Sanayi Odaları ile birlikte bu tür programlar düzenlemeyi planlamaktayız. Üniversitemizin bilgi birikimini, sanayicimizin üretim tecrübesi ve nitelikli iş gücünü yan yana getirdiğimizde, teknoloji yoğunluklu üretim sistemleri ortaya çıkarıp, bilimsel çalışmaların ticarileşmesinin yolunu açmış olacağız. Bunun sonucunda ortaya çıkacak yüksek katma değerli ürünler, ülkemizin uluslararası pazardaki rekabet gücünün artmasına katkı sağlayacak, yeni ürünlerin geliştirilmesi, mevcut ürünlerde de yenilik yapılması sağlanmış olacaktır. Tüm bunların olabilmesi için, devletimizin Üniversite ve Sanayicilerimize sunmuş olduğu teşvik, destek ve hibelerden maksimum derecede faydalanması gerekmektedir. Konularında sunum yapacak uzmanlarımız bahsedeceklerdir ama ilimiz Kütahya'nın proje bazlı bu tür desteklerden yeteri kadar faydalanamadığını görüyoruz. Bundan sonra yapacağımız çalışmaların Kütahya'da farkındalık yaratacağını ümit ediyor, bu programın hazırlanmasında her türlü ortak çalışmanın içinde olan Üniversitemize ve Ticaret Sanayi Odamıza çok teşekkür ediyorum.

Reklam
Reklam

"ENDÜSTRİ BÖLGESİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan'dan sonra, olaya biraz global birazda lokal bakmak isteğini ifade eden Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, “Lokal baktığımızda bunu nasıl yapabiliriz dediğimizde bildiğiniz gibi proje bazlı bir endüstri bölgesi düşüncemiz var ve Havalimanımızın etrafında üç ayrı alanda 10 bin dönüm olarak bunun plan programlarını çizdik. Bu tam teknoparklarda üretilecek ürünlerin, üretileceği mekanların oluşturulacağı alanlardır. Bunu şuanda tartışmaya açtık. Bir diğeri bizim 1. OSB bölgemiz ve burası çok ciddi manada gelişti ve doldu şuanda gelişme alanları yapılıyor. 2. OSB ile ilgili de çok ciddi talepler oldu ve iş adamalarımız buralarda kamulaştırma bitmeden alalım ve temelini atalım dediler.”

Bunu yaparken nasıl yapıyorlar diye Dünya'ya baktıklarını ifade eden Vali Çiftçi sözlerine şöyle devam etti: “Bunda saç ayağı dediğimiz üçlü bir saç ayağı uygulamışlar. Üniversite, Sanayici ve Kamu. Kamu kendine düşen tüm problemleri çözerek yerine getirmiş. Teşvikler varsa bütün teşviklerini kendilerine sağlamış ve onuda bitirmiş. Ondan sonra sanayici gelmiş fabrikasını kurmuş. Fabrikasını kurarken bunu nasıl çalıştıracağını Üniversite ile ortak yapmış. Oradaki hocalarımız orada bilim üretiyorlar ve sanayiciye “Benim ürettiğim, patent aldığım sistem bu ve bunu ticari hale dönüştürelim ve pazara sunup satalım” diyor.

Reklam
Reklam

Burada bizim Üniversitemiz ve sanayicimiz olmazsa olmazımız. Kütahya'ya geldiğimizde burada geçtiğimiz yıllarda siyanür vakası oldu ve burada son raporu veren ve saat gece 10'a kadar çalışan Üniversitemiz. Simav'da deprem yaşadık ve orada ilk etapta çadırları kurduk ve bir karışıklık vardı. Üniversitedeki bir sivil toplum örgütü geldi ve bunun çözümünü sağladı. Biz 2023 vizyonunu hazırladık ve bunu da Üniversitedeki hocalarımızla beraber hazırladık. Sadece Teknoloji değil sosyal alanlarda da birçok çalışmalar yaptık. Dolayısıyla bizim olmazsa olmazımız Üniversitedir, olmazsa olmazımız Sanayicimizdir yine olmazsa olmazımız kamu kurum ve kuruluşlarıdır. Üçlü dediğimiz saç ayağını kördüğüm gibi bir birine kenetlenip ileriye, daha ileriye nasıl gidebiliriz bunun çaba ve gayretlerini göstermek zorundayız. Bunun tartışılması bu sorunun varlığının tespiti ve geleceğe yönelik plan ve çalışmaların yapılması bu toplantı ile ortaya çıktı. İnanıyorum ki çok güzel teknolojiler, bizim buraya özgü maden varlıklarımızla veya burada üretilebilecek çok güzel eserleri Üniversitedeki hocalarımız bulurlar, sanayicilerimiz de bunu ticari mal haline getirirler ve sadece Türkiye'ye değil tüm Dünya'ya inşallah Kütahya markası adı altında bunları satarlar. Bu toplantının Üniversitemize, Sanayimize ve Kütahya camiamıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”

Reklam
Reklam

Yapılan açılış konuşmalarından sonra, Moderatörlüğünü Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kaan Eraslan'ın yaptığı panelde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Şube Müdürü Adnan Selçuk Erginöz “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Destekleri” TÜBİTAK uzmanı Utku Seçkin “TÜBİTAK Destekleri” Kütahya KOSGEB Müdürü Adem Aypar “KOSGEB Destekleri” Zafer Kalkınma Ajansı Kütahya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kutlu Eser “Zafer Kalkınma Ajansı Destekleri” DPÜ İleri Teknoloji Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Duysak “TEKNOKENT Avantajları” konularında bilgi verdiler.

Panele DPÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, daire müdürleri, iş adamları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: