Kütahya'dan Kısa Kısa

Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü, "dumansız yangın" diye tanımlanan ve ormanlara verdiği zarar yangınlardan daha fazla olan böcek zararlılarına karşı mücadele

Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü, "dumansız yangın" diye tanımlanan ve ormanlara verdiği zarar yangınlardan daha fazla olan böcek zararlılarına karşı mücadele ediyor.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Domaniç, Emet, Gediz, Kütahya, Simav ve Tavşanlı işletme müdürlükleri sorumluluk alanlarındaki genç ormanlarda, 2002 yılından bu yana sürdürülen mücadele sonucu çam kese böceği zararlısına rastlanmadığı bildirildi.

Ağustos ve eylül aylarında yumurta koçanlarının toplanmasıyla mekanik mücadele çalışması yapıldığı duyurulan açıklamada, şöyle denildi:

Reklam
Reklam

"Zararlının ergin kelebeğine karşı gecikilmeden eylül ayında feromon tuzakları ile biyoteknik mücadele çalışmaları yapılmıştır. Adacık yöntemi ile biyolojik mücadele çalışmalarına geçilmiş ve bu çalışmalar sürdürülmüştür. Çalışmalarda 20 hektara bir adacık düşecek sayıda Phryx caudata üretme adacıkları tesis edilmiştir. Çam kese böceği, kırmızımtrak sarı çalı antenli yaprak arısı, çam çalı antenli yaprak arısı, 12 dişli çam kabuk böceği, büyük orman bahçıvanı, küçük orman bahçıvanı, Akdeniz kabuk böceği gibi orman zararlıları ile biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından tüm işletme müdürlüklerinde geçen nisan ayında 26 karınca transplantasyonu gerçekleştirilmiştir. Transplantasyon çalışmaları başarılı olurken, karınca kolonileri halen hayatiyetlerini devam ettirmektedir. Kolonilerin etrafı dört sıra dikenli telle çevrilerek vahşi hayvanların saldırılarına karşı korunmuştur. Bu çalışmalar sonucu tuzak istifleriyle feromon tuzaklarına nazaran daha fazla sayıda zararlı böceğin çekilerek imha edilebildiği sonucuna ulaşılmıştır."

Reklam
Reklam

-Duscart ekibinden Rektör Prof. Dr. Karaaslan'a ziyaret

(Fotoğraflı)

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) öğrencilerinden oluşan Duscart güneş arabası ekibi, Rektör Prof. Dr. Ahmet Karaaslan'ı makamında ziyaret etti.

Prof. Dr. Karaaslan, kabulünde, projenin ülkenin sorunlarından olan elektrikli arabaların temelini teşkil ettiğini bildirdi.

Hedefin, kesinlikle birincilik olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Karaaslan, "Üniversitemizde gerçekleştirilen bu tür projelere her zaman destek vereceğiz. Ekibe çalışmalarında başarılar dilerim. Başarılı sonuçlar bekliyorum" dedi.

Daha sonra, Prof. Dr. Karaaslan'a ekip tarafından plaket verildi.

-Çiftçilere traktör fabrikasında eğitim

(Fotoğraflı)

Kütahya'dan bir grup çiftçi, Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde bir traktör firmasında düzenlenen eğitime katıldı.

Çerkezköy'de 200 bin metrekare alanda hizmet veren fabrikayı gezen çiftçiler, traktörler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Yetkililer, çiftçilere, son teknoloji traktörlerle topraktan daha fazla nasıl verim alabileceklerini anlattı.

Reklam
Reklam

Firmanın Genel Müdürü Abdullah Akkuş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dünyada çiftçiliğin her geçen gün daha da önem kazandığını, nüfus artışına paralel olarak tarımsal üretime olan ihtiyacın arttığını bildirdi.

Bu ihtiyacı karşılamada eğitimli çiftçilere büyük görev düşeceğine olan inançla fabrika bünyesinde akademiyi faaliyete geçirdiklerini belirten Akkuş, "Akademimizde 4 ayda 500 kişiye ulaştık. Gelecek yıl ise 2 bin 500 çiftçiye eğitim vermeyi planlıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanındaki çiftçilerin yanı sıra komşu ülkelerden gelecek çiftçi, sektör için üretim yapan mühendis ve teknik ekipleri de akademimize katılmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Hadi Şengül

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz