"kütahya'ya İkinci Üniversite"

AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, kente ikinci bir üniversitesinin kurulması için yasal herhangi...

AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, kente ikinci bir üniversitesinin kurulması için yasal herhangi bir engelin bulunmadığını belirterek, yeni ünversite için kanun taslağı hazırladığını ifade etti.

Üniversitelerin kanunla kurulduğunu hatırlatan Kinay, "Yasal süreçte, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim öğretim yönüyle, Maliye Bakanlığı ise bütçe yönüyle görüş bildirmektedir. Bu görüşlerin olumlu yönde alınabilmesi için Kütahya'nın imkan ve gücünü en iyi biçimde ortaya koymamız gerekmektedir. İkinci Üniversite için hangi işlemlerin yürütülmesi gerekmektedir. Üniversiteler Kanunla kurulmaktadır. Kanun Teklifi'ni biz Kütahya Milletvekilleri vereceğiz. Ancak, nihai kararı TBMM Genel Kurulu verecektir. Kanunun hazırlanması amacıyla YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde ön görüşmeler devam etmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"ŞEHRİMİZ İKİNCİ ÜNİVERSİTEYİ HAK EDİYOR"

Kütahya'nın Dumlupınar Üniversitesi'nden sonra ikinci bir üniversiteyi de hak ettiğini dile getiren Kinay, "Kütahya; tarihi ve doğal zenginlikleriyle meşhur olduğu kadar, enerji, madencilik, tarım gibi sektörlerde de önemli bir üretim merkezidir. Sanayileşmiş, kentsel dönüşümünü tamamlamış, Zafer Havalimanından, Yüksek Hızlı Tren'e kadar (Şimdilik Eskişehir'den biniliyor) her yönüyle ulaşım altyapısını güçlendirmiş, sağlık turizm merkezi olmasına imkan veren termal kaplıcaları ve yeşil ormanlarıyla, huzurlu, hoşgörülü insanların yaşadığı nezih bir öğrenci kentidir. Domaniç'te Osmanlı'nın kuruluşuna, Dumlupınar'da Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılmasına tanıklık etmiştir. Demokrat Parti'den bu yana, özgürleşme ve kalkınma mücadelesine destek verdiği için siyasi tarihimizde önemli rol oynamıştır. Ülkemizin milli birlik ve kardeşliğine en çok destek veren illerin başında yer almıştır. Sosyal dayanışma ruhunun yaşatıldığı Kütahya'da, halkın hoşgörü, sevecen ve yardımsever tavrı, herkesten çok öğrencilerin yaşamını kolaylaştırmaktadır. Halen nüfusu benzer düzeyde olmasına rağmen üniversite sayısı en az iki olan; Eskişehir, gibi illerimizden hiçbir eksiği olmadığı gibi mukayeseli üstünlükleri vardır.

Reklam
Reklam

Bu gerekçelerle, Kütahya ikinci bir üniversiteyi kaldıracak güçtedir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin büyük bir hızla kalkındığını anlatan Kinay, "Avrupa’yla olduğu kadar, Asya ve Afrika’yla da bütünleşeceğiz. Dünya’nın ilk on ülkesi arasına gireceğiz ve İngilizce, Çince ve Arapça bilen üniversite mezunu aranacak. Çok daha fazla mühendis, doktor, öğretmen ve diğer meslek mensuplarına ihtiyacımız olacak. Kalkınma bu demek. Hatta bölgedeki birçok ülkenin üniversite öğrenimi için Türkiye’ye geleceğine tanık olacağız. Biz, 2023 hedeflerine ulaşmanın asgari şartlarından biri olan eğitimin sadece orta öğrenim düzeyiyle sınırlı kalmayacağını gayet iyi biliyoruz. Üniversitelerin 170 civarında kalmayacağını da biliyoruz. İşte bu yüzden hedeflerimiz arasına ikinci bir üniversite girdi" dedi.

"DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ GURUR VESİLESİ"

Dumlupınar Üniversitesi'nin kent için gurur vesilesi olduğunu söyleyen Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, "Üniversitemiz bugün 20 yaşında! Her yıl yeni kurulan fakülte ve yüksek okullarla büyüdü, gelişti. Görkemli yapılarıyla göreni hayran bırakan yerleşkesi, Kütahya’ya çok yakıştı. Selçuklu mimarisiyle şehrin tarihi dokusuna canlı bir renk katıyor. Bugün itibariyle öğrenci mevcudu 39.129. Her yıl öğrenci ilgisi daha da artıyor ve buna karşılık ilave fakülteler kuruluyor, kurulu olanların kontenjanları artıyor. 2011 yılında ÖSYM tarafından 12 bin 705 öğrenci yerleştirildi. Bu durumda önümüzdeki yıllarda öğrenci sayısının 50 bine yaklaşması bekleniyor. Yani Kütahya tartışmasız bir üniversite şehri oldu. 2012 yılında 956 Ön lisans, 2 bin 666 Lisans, 51 Yüksek Lisans-Doktora olmak üzere toplam 3 bin 673 öğrencisini mezun etti. 1992 yılından bu yana ise; 44 bin 168 Ön lisans, 37 bin 757 Lisans, 4 bin 13 Yüksek Lisans ve Doktora olmak üzere, toplam 85 bin 938 öğrenciyi mezun etmiş bir üniversite" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"KÜTAHYA'DA İKİNCİ ÜNİVERSİTE NE ANLAMA GELİYOR?"

Kütah'nın ikinci üniversite ile daha da gelişeceğini vurgulayan Milletvekili Kinay, "İkinci Üniversite, Eskişehir’e ne kattıysa Kütahya’ya da en az o kadar şey katacak. Dumlupınar Üniversitesi’nin büyümesine vesile olanlardan Allah razı olsun. Bugün itibarıyla mezun öğrenci sayısı 85 bin. Bunların her biri iş-güç sahibi oldular. Geleceğe güvenle bakan yeni bir kuşak oluştu. Şair Şeyhi, yani Hekim Sinan’ın şehrinden önümüzdeki birkaç yıl içinde doktorlar mezun olacak. Mühendis, İktisatçı, İşletmeci, Öğretmen, Edebiyatçı, Fen bölümlerinden mezun çok sayıda gencimiz, kimi Kütahyalı, kimi Erzurumlu, Malatyalı, İstanbullu, Ağrılı, Antalyalı, Rizeli, Trabzonlu velhasıl yurdun dört bir yanından gelip 'Dumlupınar' mezunu oldular. Eminim, Kütahya’yı ve Kütahyalıları severek ayrıldılar. Gönül ister ki, mezunlarımız Kütahya’da iş bulsun, eş bulsun ve Kütahya’da kalsın. Kaçta kaçının Kütahya’da kaldığına dair bir istatistiki bilgiye sahip değiliz. Ama Kütahya geliştikçe, istihdam imkânları arttıkça gelen öğrenciler ayrılmak istemeyecek. Böylece şehrin nitelikli nüfusu artacak.Yeni bir Üniversite, aldığımız deneyimlerin ışığında şu anlama geliyor: ilk yıllarda ortalama 5 bin öğrenci kaydının yapılabileceği öngörüsüne sahibiz. Bu da 10 yıl içerisinde 20-25 bin öğrenci demek. İçerisinde ağırlıklı olarak sağlıkla ilgili Fakülteler yer alabilir. Tabii sadece sağlık alanında değil, Mühendislik, Uygulamalı Bilimler ve Sivil Havacılık alanlarında da eğitim verecek orta ölçekli bir Üniversite tasavvurumuz var" dedi.

Reklam
Reklam

"PROF. DR. AHMET KARAASLAN BÜYÜK ŞANS"

DPÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaasla'ın Kütahya için büyük bir şans olduğunu bildiren Hasan Fehmi Kinay, "Karaaslan Hocamız, en büyük şansımızdır. Yeni bir üniversitenin hamiliğini yapacak olan odur. DPÜ’yü Anadolu Üniversitesi desteklemişti. Rektörler ve öğretim üyeleri ağırlıklı olarak Anadolu Üniversitesi’nden gelmişti. Ama artık DPÜ’ de yetişmiş çok sayıda bilim adamımız var. Ayrıca, Kütahya’ya gelmek isteyen çok sayıda öğretim üyesi var. Kütahya, büyükşehirlere oldukça yakın ve hızla gelişen bir kent olarak öğretim elemanları için iyi bir seçenektir. İkincisi, Kütahya güvenli bir öğrenci şehri. Çocukların şehre emanet edilebildiği istikrar ve güven dolu bir İl. 40 bin öğrenciye kucak açmış ve onlarla yaşamayı öğrenmiş bir il. Ulaşımdan, sağlığa, konuttan, yurt imkanlarına, caddelerine, sokaklarına kadar kendini üniversite öğrencilerine adamış bir il. Dumlupınar Üniversitesi öğrenci sayısının önümüzdeki 3 yıl içerisinde 50 bine yaklaşacağı öngörülmekte. DPÜ öğrenci sayısının 50 bine ulaşmasından sonra daha fazla büyümesi beklenilmemelidir. Bu yüzden Kütahya’ya ikinci bir üniversitenin kurulması gerekmektedir. Yeni kurulacak üniversiteye 20 bin ilave öğrencinin gelmesiyle Kütahya’daki üniversite öğrencisi sayısının 70 bine ulaşması mümkün gözükmektedir. Üçüncüsü; yerleşke olarak sorunumuz yok. DPÜ Germiyan Kampusu olabilir ya da başka bir yer bulunabilir. Germiyan Kampusu daha önce DPÜ’ ne de kuluçka vazifesi görmüştü. İkinci Üniversitenin de pekâlâ beşiği olabilir. Dördüncüsü; Kütahya milletvekillerinin (iktidar, muhalefet) 4/5’i Doktorasını yapmış Üniversite hocası. İçlerinde bir tek ben az okumuşum. Sadece Yüksek Lisans yaptım. Ama Üniversite’nin kuruluş ve özellikle de Tıp Fakültesi gibi bir Fakültenin kurulmasına ve yüklü miktarda kadro çıkarılmasına Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olarak öncülük etmiş biriyim. Tecrübemiz var ve bunun için başarabiliriz Allah’ın izniyle. On yıldır iktidar partisine mensup bir Milletvekili olarak DPÜ’nin yatırımlarına destekçi olduk. Şimdi de Evliya Çelebi Üniversitesi’ne, ya da ismi ne olacaksa öncülük etmek görevimiz. Beşincisi en önemlisi; hayat pahalılığı yoktur. Velilerin daha az masrafla çocuklarını okuttukları bir ildir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"YASAL ENGEL YOK"

Kütahya'ya ikinci bir üniversite için nihai kararın TBMM Genel Kurulu'nun vereceğini kaydeden Milletvekili Kinay, "Bir İl’de ikinci bir üniversite kurulmasını sınırlayan herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Bununla birlikte Üniversite kurulmasına ilişkin yasal süreçte, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim öğretim yönüyle, Maliye Bakanlığı ise bütçe yönüyle görüş bildirmektedir. Bu görüşlerin olumlu yönde alınabilmesi için Kütahya’nın imkan ve gücünü en iyi biçimde ortaya koymamız gerekmektedir.İkinci Üniversite için hangi işlemlerin yürütülmesi gerekmektedir?. Üniversiteler Kanunla kurulmaktadır. Kanun Teklifi’ni biz Kütahya Milletvekilleri vereceğiz. Ancak, nihai kararı TBMM Genel Kurulu verecektir. Kanunun hazırlanması amacıyla YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde ön görüşmeler devam etmektedir. İkinci Üniversite’nin kanun teklifi taslağı hazır" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: