Kutan, AİHM'e kızıp FP davasını geri çekmişti

ANKARA (ANKA)- AİHM, Merve Kavakçı, Nazlı Ilıcak ve Mehmet Sılay'ı, siyasi yasakları nedeniyle açtıkları davada haklı bulurken, FP Genel Başkanı Recai Kutan'ın Leyla Şahin'in başvurusundaki türban yasağını destekleyen kararını protesto etmek için davasını geri çektiğinden FP'nin kapatılması konusunda karar vermedi.

Kararları bugün verilen Merve Kavakçı, Nazlı Ilıcak ve Mehmet Sılay'la birlikte FP Genel Başkanı Recai Kutan da, FP'nin kapatılmasına karşı AİHM'de dava açmıştı. FP'nin kapatılmasının ağırlıkla Merve Kavakçı'nın yemini çerçevesindeki türban tartışmasından oluşması nedeniyle Kutan başvurusunda, türban yasağını eleştirmiş ve partisinin kapatılmasını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu savunmuştu.

Reklam
Reklam

Aynı dönemde AİHM'nin gündemine Leyla Şahin'in türbanıyla üniversiteye gidemediği için öğrenim özgürlüğünün engellendiğine ilişkin başvurusu geldi. AİHM, türban yasağını özgürlük ihlali saymadı ve Şahin'in başvurusunu reddetti. Bunun üzerine Recai Kutan, AİHM'nin Türkiye'deki din ve vicdan özgürlüğü konusunda çifte standartlı kararlar verdiğini savunarak, bu kararları protesto etmek amacıyla davasını geri çekti. AİHM, bu nedenle Kavakçı, Ilıcak ve Sılay'ın başvurularıyla birlikte FP'nin kapatılması konusunda bugün bir karar vermedi.

Bu arada daha önce laiklik ve türban tartışmalarının ağırlıkta olduğu RP'nin kapatılmasıyla ilgili Necmettin Erbakan'ın yaptığı başvuru da AİHM tarafından reddedilmişti. Kutan'ın RP'de olduğu gibi FP'de de başvurusunun reddedileceği görüşüyle davasını geri çektiği yorumları da yapılmıştı.