Kütleçekimini Anlamak: Dünya ve Güneş Neden Uzaya Savrulmuyor?

Soru:

"Dün akşam kızımın sorduğu soruyu cevaplamakta güçlük çektim. 'Dünya neden uzay boşluğunda savrulmuyor?' Diye sordu. Ben de 'çünkü güneş sistemindeki tüm diğer gezegenlerle birlikte güneşin çekim alanında ve onun yörüngesinde dönüyor' dedim. Pek ikna olmamış olacak ki; 'o zaman güneş neyin yörüngesinde? O niye kayıp gitmiyor' dedi. Ben de 'ben bir araştırıp sana döneceğim' dedim."
Pelin (Yaş: 6)

Cevap:

Evren içerisindeki tüm cisimler, "uzay-zaman dokusu" dediğimiz yapının içerisinde yer alırlar. Bunu, görseldeki gibi devasa bir çarşaf gibi düşünebilirsiniz. Her bir kütle, o çarşafın farklı noktalarını, kütleleriyle doğru orantılı olarak bükerler (gergin bir çarşafın üzerine bir dambıl ya da bovling topu koyduğunuzu düşünün, çarşaf aşağı doğru bükülecektir).

Reklam
Reklam

Gök cisimleri, var oluşları sırasında kendilerini meydana getiren diğer gök cisimlerinin patlamaları nedeniyle bir ilk hıza sahiptirler. Örneğin Güneş'i doğuran gaz bulutu (nebula) patladığında, Güneş belli bir ilk hızla hareket eden şekilde oluşmuştur. Benzer şekilde, Dünya da bu patlama sonucu oluştuğu için belli bir ilk hıza sahipti. Meteor çarpmaları gibi nedenlerle bu hızlar değişebilse de, uzay-zamanda sürtünme yok denecek kadar az olduğu için cisimler sahip oldukları o ilk hızı büyük oranda koruyarak hareketlerine sürekli devam ederler. Peki neden savrulmuyor?,

Peki neden o çarşafın büküldüğü merkeze (yani Güneş'e) düşüp hareketlerini sonlandırmıyorlar?,

Güneş neyin etrafında dönüyor?

Sorularının cevabını Evrim Ağacı'ndan okuyabilirsiniz.