Kutlu doğum haftası ne zaman? Kutlu doğum haftası nedir?

Kutlu doğum haftası ne zaman merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Kutlu Doğum Haftası'yla ilgili açıklamada bulundu. Buna göre kutlu doğum haftası ne zaman gerçekleşecek? Kutlu Doğum Haftası nedir ve ne zaman kutlanacak sorusu ile ilgili detaylar haberimizde.

Kutlu doğum haftası ne zaman gerçekleşecek sorusu sorulmaya başlandı. Alınan yeni kararla 'Kutlu Doğum Haftası ne zaman' sorusuna yanıt geldi. Kutlu Doğum Haftası nedir ve ne zaman gerçekleşecek ile ilgili soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz.

KUTLU DOĞUM HAFTASI NE ZAMAN?

Kutlu doğum haftası bu yıl 29 Kasım'da kutlanacak. Diyanet'ten yapılan açıklamaya göre Kutlu Doğum Haftası bundan sonra Mevlid Kandili ile aynı hafta kutlanacak. Diyanet'ten yapılan açıklamaya göre, Kutlu Doğum Haftası bundan sonra Mevlid Kandili ile aynı hafta kutlanacağı bildirildi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Yeryüzünü teşrifleriyle insanlığın istikbalini aydınlatan, hicretiyle medeniyet kuran Hz. Peygamberin (SAV) doğum günü Mevlid-i Nebi (12 Rebiulevvel), hicretle başlayan medeniyet inşasını daha iyi anlamak adına, bir hafta boyunca yurt içinde ve yurt dışında, önemli etkinlikler ve özellikle gençlerimize yönelik programlarla ihya edilecektir" dedi.

Reklam
Reklam

KUTLU DOĞUM HAFTASI NEDİR?

Kutlu Doğum Haftası, Süleyman Hayri Bolay'ın teklifi ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılında başlatılan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da desteklenerek sadece Türkiye'de resmiyet kazandırılarak her yıl farklı gündem ile Muhammed'in anlatılmasının amaçlandığı ve doğum gününün miladi takvime göre 20 Nisan kabul edilerek kutlandığı ifade edilen bir etkinlik haftasıdır. Etkinlik son yıllarda 14-20 Nisan tarihleri arasında yapılmaktadır.

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri 1989′da başladı ve hicri takvime (Hicret olayı le başlayan ay takvimi) göre, Mevlit Kandili’nin peşi sıra düzenlendi. Ancak 1994 yılından itibaren, diğer dini günlerin aksine miladi takvime göre kutlanmaya başladı. Kuran'da Kadir Gecesi dışında işaret edilen önemli bir gece bulunmamaktadır. Kadir Gecesi dışında mübarek geceler olarak bilinen kutlamalar, Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'in Muhammed peygamberin doğum günü kutlaması için başlattığı Mevlit Kandili örneğinde olduğu gibi Muhammed bin Abdullah'ın ölümünden yıllar sonra ortaya çıkmış ve Osmanlı Devleti padişahları tarafından başlatılan gelenekselleşmiş uygulamalardır.

Reklam
Reklam

Bu çerçevede Emeviler ve Abbasiler dönemlerinde de devlet eliyle ilk başta geleneksel bir halde oluşturulan ve daha sonra İslam dini yaşamının bir parçası haline gelen başka uygulamalar olduğu bilinmektedir. Hz. Muhammed’in doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Bu konuda detaylı bir çalışma yapan Hindistanlı Müslüman ilim adamı Prof. Muhammed Hamidullah"ın araştırmalarında ve hesaplamalarında göre Hz. Muhammed’in doğum tarihinin 12 Rebiulevvel (17 Haziran 569) olduğunu doğru veya doğruya en yakın tarihi olarak ortaya koymaktadır.

Mısırlı astronomi âlimi Mahmut Paşa el-Felekî'nin çıkarımlarına göre yaptığı hesaplamalarına göre Hz. Muhammed peygamberin doğum tarihi 9 Rebîülevvel (20 Nisan 571)'dir. Beaumont Burnaby Sherrard (1901) çalışmasında Mahmut Paşa el-Felekî'nin hesaplamalarında ki yanlışlarını ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler: