Kutül Amare zaferi, Orhan Gazi sempozyumunda konuşuldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu’nda Kutül Amare zaferi hakkında bilgi aktaran Yrd.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu’nda Kutül Amare zaferi hakkında bilgi aktaran Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Türkmen, “Cephede 493 Kocaelili askerimiz şehit oldu” dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumu olan Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu’nda Kocaeli’nin tarihi konuşulmaya devam ediyor. Yahya Kaptan Konferans Salonu’nda gerçekleşen oturumda Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Türkmen, “Selmanpark’tan Kutül Amare’ye” adı altında Irak Cephesi’nin Kocaeli şehitleri hakkında bilgiler verdi. Irak Cephesi’nde Kocaeli mutasarrıflığına bağlı merkez, kaza ve köylerden de pek çok askerin cepheye gittiğini kaydeden Türkmen, “Askerlerimizin bir kısmı şehit olurken, bir kısmı da gazilik beratıyla Kocaeli’ye geri döndü. Cephede 493 Kocaelili askerimiz şehit oldu” dedi.
Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Harbinde dönemin en büyük sömürgeci gücü İngiltere’ye karşı mücadele ettiği cephelerden birisinin Irak olduğunu dile getiren Türkmen, “Osmanlı idari taksimatında Irak’ı Arap olarak adlandırılan bu bölge Kanuni Sultan Süleyman döneminde ele geçirilmiş ve 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Ateşkes Antlaşmasına kadar Osmanlı idaresinde kalmıştır” diye konuştu.
Irak Cephesi’nin İngilizler’in Fav’a 6 Kasım 1914 tarihinde asker çıkarmasıyla başlayan sıcak çatışmanın ardından açıldığını belirten Türkmen, “İki nehir boyunca dört yıl devam eden uzun savaşlarda pek çok kayba yol açmıştır. İngilizler, stratejik kaynakları bakımından zengin petrol yataklarına sahip Musul vilayetine kadar olan sahayı ele geçirmek, Türkler ise Irak’ı Arap coğrafyasını elde tutmak için kıyasıya mücadele etmiştir” dedi.
Cephede başlangıçta başarısızlıkların olduğunu kaydeden Türkmen, “Albay Nurettin Bey’in Irak ve Havalisi Komutanlığına atanmasından sonra talih tersine dönmüş, Selmanpak zaferini Kutül Amare zaferi takip etmiştir. Türkler Çanakkale’den sonra en büyük zaferlerini Irak cephesinde kazanmışlardır. Irak cephesinde başlangıçta Irak ve Havalisi Komutanlığı, sonra da 6. Ordu teşkil edilerek mücadele sürdürülmüştür. Bölgedeki savaşta Anadolu’nun ve Trakya’nın çeşitli yerlerinden seferberlik çağrısına uyan Mehmetçikler mücadele etmişlerdir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam