Kütüphanelerden erotik kitap ödünç almada rekor artış

İngiltere'deki halk kütüphanelerinden ödünç alınan erotik kitap sayısında son 12 ayda yüzde 500 artış olduğu kaydedildi. Bu olgu 'Grinin Elli Tonu' adlı kitaba atfen 'Elli Ton' etkisi olarak adlandırılıyor.

İngiltere'deki halk kütüphanelerinden ödünç alınan erotik kitap sayısında son 12 ayda yüzde 500 artış olduğu kaydedildi. Bu olgu "Grinin Elli Tonu" etkisi olarak adlandırılıyor.

Avustralyalı yazar Indigo Bloome'nin geçen yılın en popüler erotik romanı olan Hissetmeye Var Mısın? (Destined to Feel) adlı romanı 11 bin 700 kez ödünç alınmış.

Erotik kitapların ödünç alınma oranındaki bu artış, E.L. James'in çok satanlar listesine giren Grinin Elli Tonu (Fifty Shades of Grey) adlı romanının yarattığı etkiye bağlanıyor. Bu kitap ise en çok ödünç alınanlar listesinde üçüncü sırada yer aldı.

Reklam
Reklam

James'in Elli Ton üçlemesi aşk romanı kategorisinde değerlendirildiği için kitaplardan hiçbiri erotik roman dalında ilk 10'a giremedi.

2011/12 döneminde en çok ödünç alınan erotik roman ünvanı alan Laurell K Hamilton'un Gökmavisi Günahlar (Divine Misdemeanours) kitabı ise geçen yıl sadece 1500 kez alınmış.

Artışın nedeni ne?Erotik romanların ödünç alınmasındaki artışı, kütüphanelerde otomatik kitap çıkış işlemleri sayesinde utanmak zorunda kalmadan kitap çıkarma olanağının sağlanmasına bağlayanlar da var.

Bir başka açıklama ise E.L. James gibi yazarların popüler hale gelmesiyle bu kitap türlerinin daha çok ana akım okuyucuya ulaşma şansı bulması.

İngiltere'de kitapları en çok ödünç alınan yazar kategorisinde ise Amerikalı polisiye roman yazarı James Patterson son yedi yıldır ilk sırada yer alıyor.

İlk 10'a giren yazarlardan 6'sı Jacqueline Wilson, Julia Donaldson ve Mick Inkpen gibi çocuk kitapları yazarları.

Son 12 ayda en çok ödünç alınan kitap ise Lee Child'ın The Affair adlı kitabı. İkinci sırada da aynı yazarın A Wanted Man adlı kitabı yer alıyor.

Reklam
Reklam

İngiliz Milletler Topluluğu'nu kapsayan Booker ödülü sahibi olup da ilk 10'a girmeyi başaran ilk isim ise Hilary Mantel oldu. Mantel'in Bring Up the Bodies adlı romanı listede 8. sırada bulunuyor.

İngiltere'de 1988'de tutulmaya başlanan kütüphane kayıtlarından bu yana, Amerikalı aşk romanı yazarı Danielle Steel ilk kez bu yıl en çok ödünç alınan 10 yetişkin roman yazarı listesinden düştü.

Aralık 2012 verilerine göre İngiltere'de 4,265 halk kütüphanesi bulunuyor. 2010'da bu sayı 4,612 idi. Aynı yıl kütüphanelere yapılan ziyaret sayısı 307 milyona yakındı.