Kuvay-ı Milliye Müzesi keşfedilmeyi bekliyor

Sakarya’nın Geyve ilçesi Ali Fuat Paşa beldesinde bulunan Kuvay-ı Mlilliye Müzesi keşfedilmeyi bekliyor. Müzede, Ali...

Sakarya’nın Geyve ilçesi Ali Fuat Paşa beldesinde bulunan Kuvay-ı Mlilliye Müzesi keşfedilmeyi bekliyor. Müzede, Ali Fuat Cebesoy’un Yunan ordusuna karşı kendi eliyle çizdiği muhabere krokileri sergileniyor. Müzede dikkat çeken başka bir eser ise milli mücadele döneminde Rumeli’den Müslüman bir genç kızın ipek eşarbının bir kısmının üzerine işlediği Türk bayrağı ve ‘Namusumuzu kurtarın' feryadının yazılı olduğu Rumeli Haritası. Bunun yanında 23 Ekim 1923 Cumhuriyetin ilan edildiği gün Özbekler Tekkesi Postnişini Ata Efendi’nin eşi Fikriye Özbekler tarafından elle yapılmış ve işlenmiş Türk Bayrağı yer alıyor.

Reklam
Reklam

Müze Sakarya Nehri kenarında, Merkez Camii'nin hemen arkasında iki katlı kargir bir yapıdan oluşuyor. 26 adet etnografik eser ve 47 adet arşiv vesikası orijinali bulunan müzenin mülkiyeti Alifuatpaşa Belde Belediyesine ait olmasına rağmen 1989 yılında alınan Belediye Meclis kararı ile kullanım hakkı Sakarya İl Özel İdare Müdürlüğüne verilmiş. İl Özel İdaresi Müdürlüğü tarafından yapılan düzenlemeler sonrasında 30 Ekim 1989 tarihinde Türkiye’nin Kuvay-ı Milliye Müzesi olarak ziyarete açılmış.

Müzenin zemin katı Kuvayı Milliye Müzesi olarak düzenlenmiş. Müzede, Kuvay-ı Milliye döneminde görev almış şahsiyetlere ait fotoğraflar, Amasya, Erzurum ve Sivas kongre metinleri, Atatürk’ün el yazısı ile yazılmış 10.Yıl Nutku fotokopileri, Kuvayı Milliye dönemine ait kronoloji, fotoğraflar, haritalar, duvarlara asılı olarak sergileniyor.

Bu katta en çok dikkati çeken iki orijinal eser bulunuyor. Bunlardan birisi Rumelili Müslüman bir genç kızın anlamlı el emeği göz nuru eseri. Rivayete göre bu eserin hikayesi de oldukça ilginç. Kurtuluş Savaşı sırasında Türklere destek olmak isteyen Rumeliler yardım kampanyası başlatır. Bu yardım kampanyasına Rumelili genç bir kız da katılır. Genç kız ipek başörtüsünün bir kısmına Türk bayrağı resmi, Osmanlıca yazıyla da "Gayret et namusumuzu ve bizi kurtar" ifadelerini yazar. Ayrıca eşarba Rumeli haritası işlemesiyle de ile de önemli başka bir mesaj daha verir. Rumeli’nin Türk yurdunun bir parçası olduğunu nakış nakış işler. Yardım malzemelerin içinden çıkan bu ipek eşarp parçası müzenin nadide eserleri arasında bulunuyor. Müzede bulunan eserlerin arasında 23 Ekim 1923 Cumhuriyetin ilan edildiği gün Özbekler Tekkesi Postnişini Ata Efendi’nin eşi Fikriye Özbekler tarafından elle işlenmiş ve yapılmış Türk Bayrağı, Bu eserde el emeği göz nuru olarak müzenin en çok ilgi çeken eserleri arasında yer alıyor.

Reklam
Reklam

Müzenin ikinci katı da Alifuat Paşa’nın ismini aldığı Ali Fuat Cebesoy ‘a ayrılmış. Kuvay-ı Milliye Genel Komutanı ve Garb Cephesi Komutanı Ali Fuat Cebesoy Paşa’dan kalan fotoğraf, belge, hatıra eşya ile şahsi eşyalar sergileniyor. Ali Fuat Cebesoy’un Yunan Ordusu’na karşı kendi elleriyle çizdiği muhabere krokileri ilgi görüyor. Ayrıca Kırşehir Çelebisi Cemaleddin Efendi’nin Ali Fuat Paşa’ya hitaben yazdığı ve Milli Mücadele’de kendilerinin yanında olduklarını bildiren mektup, yine aynı Cemaleddin Çelebi’nin ‘İngiliz Muhipler Cemiyeti azasının menfi çalışmalarının önlenmesi için Ali Fuat Paşa’ya hitaben yazdığı mektup’ dikkat çeken eserler arasında bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz