Sivas'ta kendilerinden 2 gündür haber alınamayan 33 yaşındaki Ufuk Karaca ile kız arkadaşı 25 yaşındaki Şeyda Haris kent dışındaki Sıcak Çermik kaplıcasındaki villada ölü bulundu. Çiftin kükürt gazından zehirlendikleri sanılıyor.
Sivas'ta kuyumculuk yapan Ufuk Karaca ile İller Bankası'nda özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Şeyda Haris, 2 gün önce ortadan kayboldu. Haris'in ailesi kızlarını yakın çevrede aradı, bulamayınca polise kayıp başvurusunda bulundu.
Ufuk Karaca'nın kardeşi Onur Karaca ise ağabeyinin iş yerini açmamasından şüphelenerek aramaya başladı. Onur Karaca, bu sabaha karşı kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Sıcak Çermik Kaplıcası'nın yakınlarında bulunan kendilerine ait villaya gitti. Villanın camından içeri bakan Onur Karaca, Şeyda Haris'in yerde hareketsiz yattığını gördü ve durumu jandarmaya bildirdi.
Olay yerine gelen jandarma ekipleri, villadan çıkan yoğun kükürt gazı nedeniyle içeri giremediği için itfaiye ekiplerini çağırdı. Gaz maskesiyle içeri giren itfaiye ekipleri, Ufuk Karaca ve Şeyda Haris'in cesetleriyle karşılaştı. Karaca ve Haris'in cesetleri otopsi yapılmak üzere Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna kaldırıldı.
Ufuk Karaca ve Şeyda Haris'in, evdeki termal su musluğunun açık kalması nedeniyle kükürt gazından zehirlenmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Kesin ölüm nedenleri yapılacak otopside belirlenecek.
Jandarma ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı. (DHA)
Kükürt dioksit
Kükürt dioksit formülünde bir kükürt iki oksijen yer alır. Aralarında kovalent-polar bağ yaparlar. Şeker endüstrisinde kullanılır. Hava kirliliğine ve asit yağmurlarına sebep olur (SO2), renksiz, keskin kokulu reaktif bir gaz olup kömür, fuel-oil gibi kükürt içeren yakıtların yanması sırasında, metal eritme işlemleri ve diğer endüstriyel prosesler sonucu oluşur. Ana kaynakları, termik santraller ve endüstriyel kazanlardır. Genel olarak, en yüksek SO2konsantrasyonları, büyük endüstriyel kaynakların yakınında bulunur.
2010 yılı Ekim ayında kükürtdioksit ortalamalarının Türkiye'de en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri sırasıyla Tekirdağ, Hakkari, Antalya, Kastamonuve Kars’tır.
SO2’nin sağlık etkilerine karşı en hassas grup, çocuklar ile dışarıda aktif olan astımlı yetişkinlerdir. Birincil etkisi, hırıltılı solunum, göğüs sıkışması ve kesik nefes alma gibi belirtilere sebep olan, solunum yollarının daralmasıdır. SO2 konsantrasyonu ve soluma hızı artarken rahatsızlık bulguları da artar. Maruziyet kesildiğinde, akciğer fonksiyonu bir saat içinde normal haline döner.
SO2 ve ince partiküllere uzun süreli maruziyet, solunum hastalıklarına, akciğerlerin savunma mekanizmasında değişikliklere ve mevcut kalp hastalıklarının kötüleşmesine sebep olabilir. Bu etkilere karşı en hassas grup, çocuklar, yaşlılar ve kronik akciğer hastalığı veya kalp hastalığı olan kişilerdir.