Kuzey Amerika’dan Daha Büyük Bir Ozon Deliği

Antarktika üzerinde bulunan ozon deliği 2006’da kayıtlara geçen rekor büyüklüğe tekrar yaklaşmakta ve şu anda Kuzey Amerika kıtasından daha geniş durumda.

Çıkartılan yasalar ve oluşturulan kısıtlamalar, ozon tabakasına zarar veren kloroflorokarbon gibi kimyasalların atmosferdeki miktarını azaltmıştı. Lakin bu kimyasallar, bahar ve yaz mevsimlerinde kutuplarda yoğunlaşarak dönemsel bir delik oluşturmaya devam etmekte. Antarktika üzerindeki ozon deliği, ekim ayı itibariyle yaklaşık 26 milyon kilometrekareye kadar ulaştı. Bu durum, dokuz yıl önceki boyutundan sadece biraz daha küçük olduğu anlamına geliyor.

Reklam
Reklam

Ozon gazı yeryüzünde bulunduğunda oldukça zararlı. Bu denli büyük bir ozon deliğinin oluşmasının sebebi; fosil yakıt ile çalışan enerji santralleri ve motorlu araçlardır. Ancak güneşten gelen radyasyonları geri yansıtabilmesi için ozon tabakasının atmosferde bulunması gerekiyor.

2006 yılının eylül ayında kaydedilen ozon deliği, en geniş ve en derin boyutuna ulaşmıştı. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, ozon deliğinin 2040 yılından önce yok olmayacağını öngörüyor.

Alman Uzay Ajansı’nın yayınladığı videoda bu yılki ozon deliğinin oluşumu görülebiliyor. Bilim insanları, ozon deliğinin şu anki boyutuna ulaşmasından, güney kutbuna sıcak hava taşıyan olağandışı hava akımlarını sorumlu tutuyor