New York (AA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, -"Terör örgütünün konuşlandığı bir bölge (Kuzey Irak) nasıl güvenli bir bölge olabilir?" dedi.
ABD'deki temaslarıyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Irak'a Türkiye'den hiçbir bakan gitmedi. Ancak İran ve Suriye'nin Irakta dışişleri bakanları düzeyinde temasları oldu ve bu yankı uyandırdı. Bunun nedeni siyasi bir tercih mi yoksa teknik bir nedenden dolayı mı?" sorusuna, "Buna siyasi diyebiliriz ama her an bir adım da atabiliriz" yanıtını verdi.Erdoğan, yaptığı görüşmelerle ilgili talebin kimden geldiği yönündeki bir soruya da şu yanıtı verdi:
"Amerikanın geçmişinden bugüne siyasi tarihinde belli bir konumu, ağırlığı olan ve hala bu etkinliğini koruyan bu tür insanların tecrübelerinden istifade etmek istiyoruz. İstiyoruz ki hem demokratlardan olsun, hem cumhuriyetçilerden olsun. Dikkat ederseniz onlarla görüşürken öbür taraftan sayın Kissinger ile de görüşüyoruz. Çünkü geçmişten bu yana Türk-Amerikan ilişkilerinde bu insanların önemli konumları, yerleri olmuş.Zaten Bill Clinton'u bunların içerisinde farklı bir konumda tutmamız lazım. Türkiye ile olan geçmişteki ilişkileri, özellikle 1999 Türkiye seyahati O'nun da anılarında canlı olarak kalmış bir süreçti.Kaldı ki Türk-Amerikan ilişkileri öncelikle devletlerin devamlılığı noktasında değerlendirilmeli. Biz olaya böyle bakıyoruz. Ve onların da yaşanmış birçok olaylar sebebiyle tecrübelerinden yararlanmayı uygun bulduğumuz için kendileriyle böyle bir görüşme talebi bizlerden geldi ve bu görüşmeleri gerçekleştirmiş olduk."
Başbakan Erdoğan, "Kofi Annan ile yeni BM Genel Sekreteri Ki-Moon'un Kıbrıs sorununa bakış açılarında bir değişiklik var mı?" sorusu üzerine de "Kofi Annan, aynen son yaptığı açıklamalarda ne ise yani özellikle Türkiye ve KKTC açısından olumlu bakışını yine koruyor. Ve bunu kendisinden sonrasına da naklettiğini hissettim. Sayın Ki-Moon görevi resmen üstlendikten sonra rahat hissedilir diye düşünüyorum. Zaten ilk çeyrek içinde Türkiye'ye davetimi sözlü olarak yaptım. Döndükten sonra da görevi devraldığında da kendilerine bir Türkiye daveti resmen yapacağız" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Kıbrıs sorunu ile ilgili bir soruya da "Bu işin siyasi boyutu Birleşmiş Milletler zeminidir. Birleşmiş Milletler zemininden adil, kapsamlı bir çözüm çıkar. Yoksa Avrupa Birliğinden bu çıkmaz" yanıtını verdi.
Başbakan Erdoğan, "Buradaki basın sizin ozellikle Hamas ile ilgili düşüncelerinizi ve 'Irak'ta iç savaş var' sözlerinizi farklı bir şekilde yorumlayacak. Hamas ile ilgili düşüncelerinizi buradaki haber ajansları 'Türkiye, hem İsrail'in resmi tezleriyle hem Washington'nun resmi tezleriyle aykırı hareket ediyor' gibi verecek. Bir iletişim sorunu mu var sizce?" şeklindeki soru üzerine de "Yani bizim kendi resmi bir tezimiz olamaz mı? Bizim resmi tezimize siz saygılı olun" diye konuştu.
-"Kuzey Irak güvenli değil"-
Erdoğan, Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcılarından Büyükelçi Richard Hollbrooke'la yaptığı görüşmede, ABD Ordusunun Kuzey Irak'a konuşlandırılmasını içeren raporunun gündeme gelip gelmediği yönünde sorulan bir soru üzerine de şunları kaydetti:
"O, bu konuda Türk medyası tarafından kesinlikle yanlış anlaşıldığını söyledi. (Ben daha sonra bir gazete ile bunun düzeltilmesi konusunda bir söyleşi yaptım) dedi. O, Türkiye ile görüşme, anlaşma kaydını koyarak diyor. O, Kuzey Irak'ın bir güvenli bölge olduğunu ifade ediyor. Biz, kendisine Kuzey Irak'ın güvenli bir bölge olmadığını, şu anki yapısıyla Kuzey Irak'ın tam aksine güvensiz bölge olduğunu, çünkü terör örgütünün yerleştiği, konuşlandığı bir bölge nasıl bir güvenli bölge olabilir diye kendilerine de bunu ifade ettik. Nitekim bu konu ile ilgili diğer görüştüklerimizden de 'Kuzey Irak güvenli bir bölge olabilir mi?' sözleri zaman zaman geldi. Bunlara da aynı şeyi söyledik. Terör örgütünün konuşlandığı bir bölge nasıl güvenli bir bölge olabilir, dedik."
Erdoğan, yeni BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un Türkiye ile ilgili konulara uzak olmadığını, Kıbrıs ve Türkiye'nin AB süreci gibi konularda belli bir birikimi olduğunu söyledi.
Erdoğan, Irak'ta yaşananları da iç savaş olarak değerlendirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, New York'taki temaslarını tamamlayarak ABD'den ayrıldı. Erdoğan ve beraberindekiler, yerel saatle 22.30'da (TSİ: 05.30) özel uçak "ANA" ile New York'dan İstanbul'a hareket ettiler.