Kuzey Irak sıkıntılara gebe

NEW YORK (İHA) - Newsweek Dergisi, genel olarak Irak'ta yaşanan çatışmalardan uzak kalan Kuzey Irak'ı sıkıntılı bir dönemin beklediğini ifade etti.

Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler profesörlerinden Rajan Menon imzalı yorumda, Irak'ın geri kalan kesimlerinde yaşanan şiddet olaylarına bakıldığında, siyasi ve ekonomik açıdan nispeten sakin görünen Kuzey Irak'ın, sıkıntılara gebe olduğu görüşü dile getiriliyor.

Menon, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik muhtemel bir operasyonunun "Bush yönetiminin Irak'ta içine düştüğü çıkmazı daha da kötüleştirebilecek, giderek derinleşen üç sorundan sadece biri" olduğu yorumunu yaptı.

Reklam
Reklam

Menon, "Bu sorunlardan ilki, Kerkük anlaşmazlığı. Kerkük ve çevresi, Irak'ın bilinen 112 milyar varillik petrol rezervlerinin 10 milyarını topraklarında barındırıyor" dedi. Bölgedeki Kürt, Türk ve Araplar arasındaki etnik yapıya dikkat çeken Menon, Kerkük'ün nihai statüsüne ilişkin bu yılın sonuna konan referandum tarihi yaklaştıkça gerginliklerin arttığına işaret etti.

İkinci sorunun Musul olduğunu belirten Menon, bölgede Sünniler ile Kürtler arasında bir çatışma olduğunu ifade etti. Menon, El Kaide'nin Musul'da yeni bir cephe açılmasını arzuladığını vurgulayarak, bölgedeki gerginliklerin, Sünnilerin yeterince temsil edilmemesinden kaynaklandığını söyledi.

Menon'a göre üçüncü sorun, terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'taki yapısını güçlendirmiş olması. Menon son dönemde Irak sınırında yaşanan askeri hareketliğe dikkat çekerek, gerginliğin artmasına ve Kuzey Irak'a bir operasyon ihtimaline rağmen Kürt yönetiminin terör örgütünü bölgeden çıkarmayacağını yazdı.

Menon yazısında, "ABD Dışişleri Bakanı Robert Gates de geçenlerde Türkiye'yi Kuzey Irak'tan uzak durması yolunda uyardı ama acaba Washington, Ankara'nın harekete geçmesini engelleyebilir mi? Bu ancak, Kerkük sorununa bölgenin Kürtler'e bırakılmayacak şekilde bir çözüm bulunması, PKK'nın kontrol altında tutması ve Irak'ın bütünlüğünün korunmasıyla mümkün olabilir. Ancak bu senaryolardan herhangi birine bel bağlamak da aptallık olur" dedi.

Reklam
Reklam

Irak Savaşı'nın Türkiye'de Amerikan karşıtı bir milliyetçilik doğurduğunu ifade eden Menon, "Kamuoyu yoklamaları, Türkler'in büyük bölümünün, uzun dönemdir müttefiki Washington'un, 'güneyinde bağımsız bir Kürt devletinin oluşmasına izin vererek Türkiye'yi saf dışı bırakmanın yolunu aradığına' inandığını ortaya koyuyor" yorumunda bulundu.

Bu durumun Washington'un Türk liderler üzerindeki nüfuzunu da azalttığını kaydeden Menon, makalesini şu şekide sona erdiriyor:

"Irak'ta güvenlik hamlesinin karmaşık sonuçlar getirdiği, Amerikalılar'ın sabrının tükenmekte olduğu bir dönemde; Bush yönetiminin Irak'ta başarısına kanıt olarak gördüğü tek yer de sıkıntılara gebe. Kuzey Irak karmaşaya sürüklendiği takdirde, Başkan Bush'un 'hedeften şaşmadan yola devam edecekleri' yönündeki taahhütleri sadece Amerikalılar'ın değil, Iraklı direnişçilerin ve El Kaide'nin gözünde de inandırıcılığını yitirecektir".