‘Kuzey Irak’a Gıda Ihracatını 5 Milyar Dolara Çıkarmak Mümkün’

Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatında 3 milyar dolarlık payla en büyük pazarı konumundaki Kuzey Irak’a ihracatı...

Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatında 3 milyar dolarlık payla en büyük pazarı konumundaki Kuzey Irak’a ihracatı daha fazla arttırmanın püf noktaları, Egeli ihracatçılara anlatıldı. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nde düzenlenen Kuzey Irak Gıda İhracatı Bilgilendirme Toplantısı’nda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Bayram Sertkaya ile Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesindeki Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Muharrem Selçuk, Kuzey Irak’a hayvansal ve bitkisel gıda ihracatı yapacak firmaların izlemesi gereken prosedürü anlattı. Toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, alıcının taleplerinin dikkate alınması halinde kısa sürede 5 milyar dolar ihracata ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Daire Başkanı Sertkaya, Kuzey Irak’a yapılacak gıda ihracatına ilişkin veteriner ve sağlık sertifikasında düzenleme yapıldığını, dioksin, hormon ve diğer ilaç kalıntılarını içermediğini, GDO ile ilgili açıklamanın, domuz ürünleri bulunmadığına ilişkin açıklama ile söz konusu ürünün Türkiye’de üretildiğine dair beyanların ilave edileceğini kaydetti. Toplantıda 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Kuzey Irak’a yapılacak ihracatta yeni düzenlenecek sağlık sertifikasının kullanılacağı ve bu sertifika eşliğinde ürünlerin geçişine izin verileceği, sertifikayı imzalamaya yetkili resmi veteriner hekimlerin bilgilerinin Kuzey Irak makamlarına bildirileceğini vurgulandı.

MART 2013’E KADAR ONAYLI İHRACATÇI LİSTESİ OLUŞTURULACAK

Mart 2013 tarihinden itibaren sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan sertifika almış ihracatçılar için Irak’a ihracat sertifikası düzenleneceğini belirten yetkililer, ihracat yapmak üzere onaylı veya izinli firma listelerinin Mart 2013’e kadar oluşturulacağını kaydetti. Onay veya izin aşamasındaki çalışmaların ne şekilde yürütüleceğine ilişkin toplantıda firmalar bilgilendirildi.

Reklam
Reklam

'KUZEY IRAK BÜYÜK PAZAR'

Türkiye’de gıda sektörünün en büyük ihraç pazarının Irak olduğunu belirten Koordinatör Başkan Türkmenoğlu, Şubat 2013’te Kuzey Irak tarafının resmi veterinerlerinin Türkiye’deki laboratuvarlara davet edileceğini ve eğitim almalarının sağlanacağını belirtti. Türkmenoğlu, “Habur Sınır Kapısı üzerinden Kuzey Irak’a hayvansal ürün ihraç edecek firmalar, Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüklerine başvuracak, kalıntı izleme planı çerçevesinde kontrol edilecek ve onay alacaklar. İzlenebilirliği sağlayabilen ve onay almış firmalar, Kuzey Irak’a ihracat yapabilecek. Bu süreci takip ettiğimiz takdirde Kuzey Irak’a 3 milyar dolar seviyesinde olan gıda ürünleri ihracatımızı, orta vadede 5 milyar dolara çıkarabiliriz.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: