Kuzey Irak'a Mobilya Sevki Öncesi Inceleme 1 Ekim’e Ertelendi

Ekonomi Bakanlığı, Kuzey Irak'a ihracat yapan Türk firmalarının Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi‘nin (KIBY) sevk öncesi...

Ekonomi Bakanlığı, Kuzey Irak'a ihracat yapan Türk firmalarının Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi‘nin (KIBY) sevk öncesi inceleme uygulamasının 1 Temmuz tarihinden 1 Ekim tarihine ertelendiğini duyurdu.

Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada bakanlık ile KIBY arasında gerçekleştirilen müzakerelerin 20 Aralık 2012 tarihinde imzalanan bir Mutabakat Zaptı ile sonuçlandığı; anılan Mutabakat Zaptı ile diğer hususların yanı sıra mobilyalarda Türk standartlarının kabul edilmesi sağlandığı belirtildi.

Ayrıca Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş laboratuvarlardan belge temin eden firmalara gözetim şirketlerince doğrudan uygunluk belgesi verileceği teminat altına alındığı bununla birlikte 1 Temmuz 2013 tarihinde başlaması öngörülen mobilyalarda sevk öncesi inceleme uygulamasının KIBY tarafında gerekli hazırlıklar tamamlanamadığı için 1 Ekim 2013 tarihine ertelendiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

Bakanlık mevcut durum itibariyle Kuzey Irak’a mobilya ihraç eden firmalar sevk öncesi inceleme uygulamasına tabi olmayıp 1 Ekim 2013 tarihine kadar ihracatçıların gözetim şirketlerine başvurup uygunluk belgesi almasına gerek bulunmadığını da bildirdi.

UYUMLULUK BELGESİ DÜZENLENECEK

Ekonomi Bakanlığı‘nın girişimleri ile ihracatçılar adına temin edilen kolaylaştırılmış prosedürün uygulanması sonucunda 1 Ekim 2013 tarihinden sonra başlayacak uygulama çerçevesinde TÜRKAK tarafından akredite edilen Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Ankara Yapı Malzemeleri Laboratuvarı ile TÜV Rheinland İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı tarafından verilecek raporlar Kuzey Irak tarafından görevlendirilen SGS ve Bureau Veritas gözetim şirketlerince kabul edilerek doğrudan uygunluk belgesinin düzenleneceği öğrenildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: