Kuzey Irak'ta savaş rüzgarları

ABD, Irak'a askeri bir operasyon düzenleme planları yaparken, diğer yandan da böylesi bir savaşın bölge coğrafyasında neden olabileceği değişiklikler tartışılıyor. Kuzey Irak'ta Kürt devleti kurulup kurulmayacağı, Türkiye'nin bu konudaki tutumu, kuzeyden bir hücum cephesi açılıp açılmayacağı savaş söylentilerinin diğer cephesi.

Mesud Barzani'nin Kürdistan Demokratik Partisi ve Celal Talabani'nin Kürdistan Yurtseverler Birliği üyesi politikacılar uzun zaman hafif silahlı milislerin olası bir Amerikan saldırısında Saddam Hüseyin'in özel birliklerine ve tanklarına karşı tek başlarına savaşmak zorunda kalacağını tahmin ediyordu. Ama bu düşünceleri artık değişti.

Çünkü son zamanlarda Amerikan ve İngiliz askerlerinin de Irak'ın kuzeyinden kara savaşına katılacağına dair belirtiler çoğaldı. Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Kürt Parlamentosu'nun 4 Ekim'deki açılış törenine bir mesaj gönderdi. Mesajda, Amerika'nın tiranlığa, teröre karşı ve çoğulcu demokratik birleşik bir Irak için verdiği savaşta Kuzey Irak Kürtlerinin ortaklığından gurur duyduğu belirtilmişti.

Reklam
Reklam

AMERİKALI UZMANLAR İNCELEMEDE

Amerikan askeri uzmanları yaklaşık iki haftadır bölgede incelemelerde bulunuyor. Uzmanlar, Saddam'ın hakim olduğu Irak'a sınır bölgelerdeki askeri durumu araştırıyor.

Yani nerelerde güçlü tank birliklerinin, nerelerde ağır silahlı birliklerin bulunduğunu, bu birliklerden nerelerden kuzey Irak'a saldırabileceklerini hesaplamaya çalışıyor. Ve çok yakında Amerikan ve İngiliz ilk özel birliklerinin de gizlice Kuzey Irak'a gideceği konuşuluyor.
Talabani'nin Gizli Servis Şefi'nin ve Barzani'nin askeri konulardan sorumlu vekilinin verdiği bilgilere göre, Saddam'ın birlikleri 1991'deki Körfez Savaşı'ndaki kadar güçlü değil. Ancak ikisi de Irak Devlet Başkanı'nı 1988'de İran sınırında binlerce kişinin ölümüne yol açan olayda olduğu gibi zehirli gaz kullanabilme ihtimalini açık tutuyor.

BM TEMSİLCİLERİNİN TAHMİNİ
BM yardım organizasyonlarının temsilcileri de çıkabilecek savaşta kuzeyde bir cephe açılabileceğini tahmin ediyor. Hatta yabancı BM mensuplarının üçte biri Kuzey Irak'ı terk etti bile. Yöneticiler de sınıra yakın bölgelerde yaşayanların tahliyesine hazırlanıyor. Bu da, eğer Amerikalılar ve İngilizler Saddam'ın tanklarını havadan zamanında tahrip edemezse yüzbinlerce Kürt mültecinin İran sınırına doğru kaçacağı anlamına geliyor.

Reklam
Reklam

Barzani ve Talabani'nin yakın danışmaları Ocak sonu, Şubat başında İngiltere ve Amerikan'ın Kuzey Irak'a ağır silahlanmış birliklerinin ineceğini hesaplıyor. Politikacılar ve halk arasında ise Türk Ordusu'nun Kuzey Irak'ta kalacağı korkusu yaygın. Sadece Zaho kentinde değil, aynı zamanda stratejik olarak önemli noktalarda da Türk tanklarını görmek mümkün.

Saddam'ın yenilmesi ve Kuzey'de kısmi bir Kürt devletinin dahil olduğu federatif bir Irak devletinin kurulması halinde Türkiye bölgeyi işgal etme tehdidinde bulunuyor. İki Kürt lider Barzani ve Talabani, tüm bölgede gittikçe yayılan bir yangına neden olacağını savunuyor.