Kuzey Kore dünyayı sallıyor: Malezya ve füze krizi!

Kuzey Kore liderinin ağabeyi Kim Jong-nam'ın Malezya'da öldürülmesinin ardından her iki ülke vatandaşlarına çıkış yasağı getirdi. Öte yandan ABD Güney ve Kuzey Kore arasında füze gerilimi tavan yaptı.

Kuzey Kore yönetimi aldığı kararlarla dünya gündemini sarsmaya devam ediyor. Son olarak, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey ağabeyi Kim Jong-nam'ın Malezya'daki havalimanında uğradığı suikast sonrası hayatını yitirmesinin ardından Pyongyang yönetimi Malezya'ya karşı eşi benzeri görülmemiş bir uygulamayı yürürlüğe soktu; Kuala Lumpur yönetiminin Kuzey Kore büyükelçisini sınır dışı etmesine Pyongyang benzeri görülmemiş bir yanıt verdi. Kuzey Kore'deki Malezya pasaportu olanlar ülkeden ayrılamayacak.

Reklam
Reklam

KUZEY KORE VE MALEZYA İLİŞKİLERİNDE YENİ BOYUT: HER İKİ ÜLKE DE VATANDAŞLARI ALIKOYUYOR

Kuzey Kore, Malezyalıların ülkeden çıkmasını yasaklamasının ardından iki ülke arasında yeni bir boyuta geçildi; Malezya da Kuzey Kore'ye karşı misilleme yaparak; ülkedeki Kuzey Korelilerin çıkışına yasak getirdi.

KUZEY KORE-GÜNEY KORE VE ABD ÜÇGENİNDE SON DURUM: 'NÜKLEER SAVAŞIN EŞİĞİNE GELİNDİ'

Öte yandan dünya gündeminde deprem etkisi yaratan bir diğer gelişme de Güney Kore-Kuzey Kore ve ABD üçgeni arasında yaşandı. ABD, Kuzey Kore’nin balistik füzelerine karşı Güney Kore’ye gelişmiş füze savar savunma sistemi yerleştirmek için harekete geçti. Kuzey Kore ise ABD ve Güney Kore'nin yürüttüğü ortak askeri tatbikatlar nedeniyle bölgede "nükleer savaşın eşiğine gelindiği" uyarısı yaptı.

İŞTE MALEZYA VE KUZEY KORE ARASINDAKİ SON DURUM

Reklam
Reklam

Kuala Lumpur yönetiminin istenmeyen kişi ilan ettiği Kuzey Kore Büyükelçisi Kang Chol ülkeden ayrıldı.

Bu gelişmeden dakikalar sonra Pyongyang yönetiminin hamlesi geldi. Pyongyang, Malezya pasaportluların Kuzey Kore'den ayrılmasının yasaklandığını duyurdu.

Malezya Başbakanı Necib Rezak, Kuzey Kore'ye tüm Malezyalıların acilen bırakılması için çağrıda bulundu.

Malezya, Kuzey Kore ile doğrudan ilişkisi olan birkaç ülkeden biri. İki ülkenin vatandaşları, krizden önce vizesiz seyahat edebiliyordu.

KUZEY KORELİ AJANLAR KAÇTI

Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'nda Kim Jong-nam'ın zehirlenen oklar Pyongyang yönetimini gösteriyor. Şimdiye kadar ortaya çıkan çok sayıda kanıt da bunu destekler nitelikte. Malezya, Kuzey Kore büyükelçiliğinde çalışan üst düzey bir diplomatın doğrudan suikastle bağlantısı olduğunu belirtiyor.

Ayrıca 13 Şubat tarihinde işlenen cinayetten sonra dört Kuzey Kore ajanının Malezya'dan kaçtığı biliniyor.

Buna karşın Pyongyan yönetimi, Kim Jong-nam'a yapılan otopsiyi kabul etmediğini belirterek çıkan sonucu kabul etmemişti. Sınır dışı edilen büyükelçi Kang Chol, Kuala Lumpur yönetimini hedef alan çok sayıda açıklama yapmış ve Malezya'nın Kuzey Kore aleyhine dış güçlerle ittifak yaptığını savunmuştu.

Reklam
Reklam

Öte yandan, Kuzey Kore'nin önceki gün Japon Denizi'ndeki 4 balistik füze denemesinin ardından, ABD Güney Kore'ye yerleştirilmek üzere anti balistik füze savunma sistemi yolladı.

Kuzey Kore'nin fırlattığı füzelerin, ABD'nin Japonya'da bulunan üslerini vurmaya yönelik denemeler olduğu iddialarıyla birlikte, ABD de harekete geçti. ABD anti balistik füze savunma sistemini Güney Kore'ye yollama kararı aldı.

ABD SAVUNMA BAKANI'NDAN TELEFON: KABUL EDİLEMEZ

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in, telefonla aradığı Japonya Savunma Bakanı Tomomi İnada ile Kuzey Kore'nin füze denemelerini görüştüğü bildirildi.(

Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, "Bakan Mattis ile Bakan Inada bu fırlatmaların kabul edilemez olduğu, bölgedeki güvenlik ve istikrarın altını oyan sorumsuzca bir davranış olduğu konusunda mutabık kaldılar." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Mattis'in Japon mevkidaşına ABD'nin Japonya'ya yönelik geniş caydırıcı destek dahil bölgedeki güvenliğe bağlılığını yinelediği kaydedildi.

Pentagon'un açıklamasına göre, iki bakan, Kuzey Kore'ye karşı bölgedeki caydırıcılığı güçlendirmek için Güney Kore ile çalışma taahhüdünde bulundu.

Reklam
Reklam

"FÜZELERDEN 4'Ü JAPONYA'NIN KITA SAHANLIĞINA DÜŞTÜ"

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis ise konuyla ilgili açıklamasında, Kuzey Kore'nin birçok orta ölçekli füze fırlattığını ve bunlardan 4'ünün Japon Denizi'nde Japonya Münhasır Ekonomik Bölge kıta sahanlığına düştüğünü belirtti. Davis, Kuzey Kore'nin kuzeybatısından fırlatılan füzelerin Japon Denizi'nde yaklaşık bin kilometre katettiği bilgisini de paylaştı.

Anahtar Kelimeler: