Kuzey Kore görüşme taleplerini açıkladı

Kuzey Kore BM yaptırımlarının kaldırılması ve Güney Kore'nin ABD ile ortak manevralara son vermesi halinde görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.

Kuzey Kore geriliminde Pyongyang taleplerini açıkladı.

Kuzey Kore maruz kaldıkları BM yaptırımlarının kaldırılması ve Güney Kore'nin ABD ile yaptığı ortak askeri manevralara son verilmesi halinde görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.

Kuzey Kore'nin görüşme koşulları ülkenin Milli Savunma Komisyonu'nca yapılan açıklamada ortaya kondu.

Açıklamada 'eğer ABD ve güneyli düşmanlar görüşme çağrısında samimilerse bu adımları atmaları gerekir' deniyor.

Kore yarımadasında gerilim Kuzey'in üçüncü yeraltı nükleer denemesi yapması ardından keskin biçimde yükseldi.

Reklam
Reklam

Deneme ardından Birleşmiş Milletler, geçen Şubat ayında Kuzey Kore'ye yeni yaptırım uygulama kararı almıştı.

Bu kararın ardından, Pyongyang, kapalı konumdaki nükleer reaktörlerinden birini yeniden çalıştıracağını açıkladı.

Kuzey, Güney Kore ile askeri kırmızı hattını kapattı ve 'güvenliklerini sağlayamayacağı' uyarısıyla, diplomatik personelinin Güney'den ayrılması çağrısında bulundu.

Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD'nin ortak askeri tatbikatına da tepki gösterdi.

Kuzey Kore'nin amacı ne?

Bazı uzmanlara göre, daha 'kavgacı' bir tutum izleyen Kuzey Kore'nin amacı, geçen sene ülkenin başına gelen genç lider Kim Jong-un'un halk arasındaki desteğinin artırılması.

Kuzey Kore'nin önceki lideri Kim Jong-il 2011 yılının son günlerinde ölmüş, yerine oğlu Kim Jong-un geçmişti.

Son haftalarda Kuzey Kore, Güney ile bölgedeki ABD ve Japon üslerine saldırabileceğini açıklamış; nükleer silah kullanma tehdidinde de bulunmuştu.

Ancak ABD, Kuzey Kore'nin nükleer savaş başlığı fırlatabilecek durumda olmadığını ifade ediyor.

Reklam
Reklam

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Çinli liderler ile yaptığı görüşmeden sonra, "Çin'in, Kuzey Kore ile sorunların çözülmesine yardımcı olma vaadini" son derece ciddi bir şekilde dile getirdiğini söylemişti.

Kerry, Çin ve ABD'nin ortak amacı olan 'nükleer silahlardan arındırma' politikası çerçevesinde Pekin'in de 'desteğini göstermesi' gerektiğini dile getirmişti.

ABD'li bakanın Asya gezisi

Kerry'nin dört günlük Asya ziyareti, Kuzey Kore'nin 'füze fırlatacağına' dair söylentilerin yayıldığı bir döneme denk geldi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Seul'de yaptığı konuşmada da, Kuzey Kore'nin füze fırlatmasının 'kışkırtıcı bir eylem' ve 'büyük bir hata' olacağını söylemişti.

Rusya da, Kore yarımadasında tırmanan gerginlikten endişe duyduğunu belirtmiş, Pyongyang'a "gerilimi tırmandıracak eylemlerden uzak durması gerektiği" uyarısını yaptı.

Japonya Dışişleri Bakanı Fumiyo Kişiya ise, Kuzey Kore'nin nükleer silaha sahip olmasını kabul edemeyeceklerini söyledi.

Washington ile Tokyo arasında güvenlik alanında işbirliği anlaşması bulunuyor. İttifağın kökleri 1950'li yıllarda imzalanan anlaşmalara dayanıyor.

Reklam
Reklam

Anlaşma esas olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin, "saldırıya uğraması halinde, Japonya'yı savunmasını" öngörüyor.