Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong-un, Covid-19 başladığından beri ülkenin sınırlarını kapalı tutuyor. Virüsün ülkeye girmesi endişesiyle gelen yardım tekliflerini bile reddeden liderin ülkeyi bir süre daha kapalı tutması bekleniyor.
Kasım ayı itibariyle Kuzey Kore’de kamuoyuna tek bir koronavirüs vakası duyurulmadı, ancak Dünya Sağlık Örgütü göre ülkede binlerce şüpheli vaka olduğunu tahmin ediliyor.
Ancak ülke, sıkı engelleme duvarları ile kendisini izole etmeden önce, ülkede turizmi teşvik etmeye çalışıyordu. Her yıl binlerce turistin hükümet gözetimi altında ülkeyi ziyaret etmelerine izin verildi.
Matt Kulesza, 2019’un sonlarına dek Kuzey Kore’ye gezi düzenleyen Çin merkezli turizm şirketi Young Pioneer Tours’da bir tur rehberiydi.
34 yaşındaki Polonya kökenli Avurstralyalı rehber Vice’a konuşarak, ülkeyi 60’tan fazla söyleyerek ülkede gördüklerini ve deneyimlerini anlattı.
Kulesza, Kuzey Kore’yi yalnız ve bağımsız bir gezgin olarak gezmenin imkansız olduğunu söyleyeyerek, gezecek kişilerin yanında mutlaka iki Korelinin olduğu ve gezen kişilere rehberlik ettiğini söyledi.
Kuzey Kore’ye olan ilgisinin Polonyalı köklerine dayandığını düşünen Kulesza, “Çocukken komünist Polonya hakkındaki hikayelerle büyüdüm. Bu da ülkeye olan ilgimi muhtemelen artırdı. Kore dili ve uluslararası ilişkiler üzerine üniversite eğitimi aldım” dedi.
Kuzey Kore ile ilgili en etkileyici hikayesini ise “Orayla ilgili en çılgın ve en özel anım, Cumhuriyet’in Kuruluş Günü’nde binlerce Korelinin başkent Pyongyang’da “We Will Go To Mt Paektu” şarkısını söylediğini görmekti. Moran Hill’deki ulusal bayram kutlamaları çok güzel bir zamandır. Binlerce insan dışarıda aileleriyle ve arkadaşlarıyla içki içerek eğlenir” dedi.
2017’de Moran Hill’de gerçekleşen kutlamalardan.
Kulesza, bu ulusal bayramı “Genellikle yaşlı gruplar halk dansı yaparak şarkı söyler. Bu günlerde polisler insanlara karşı daha katıdır” dedi.
Geçtiğimiz sene gerçekleşen kutlamalarda polisin katı tutumu halkın protestosuyla karşılaşmış, Kulesza da bu tepkiler sırasında kendini tutamayıp, sessiz olunması söylendiği halde kalabalığın içinde ayağa kalkarak en popüler Kuzey Kore şarkılarından birini söylemeye başlamış. Bunun üzerine yüzlerce insan ayağa kalkarak şarkıya eşlik etmiş. Kulesza polisle başı belaya gireceği için biraz endişelense de, parktaki sayısız yaşlı kendisine sarılmış.
Kulesza, Kuzey Korelilerin siyasi sistemleri ve liderleriyle ilgili olumsuz bir şey söylemediğini, kendisinin de insanlarla siyasi olmayan ilişkiler ve dostluklar kurmaya çalıştığını söyledi.
Kuzey Kore’de karşılaşılan kısıtlamalar olup olmadığına yönelik ise Kulesza “Özgürce dolaşamama gibi bazı kısıtlamalar olsa da, insanlar turistlere karşı düşünebileceğinizden çok daha açık. Kuzey Kore turizme ve önerilere açıklar. Eğer bir tur fikrimiz olursa onlara iletiyoruz, onlar da evet ya da hayır diyor. Eğer fikrimizi kabul ederlerse, ellerinden gelen yardımı gösteriyorlar” dedi.
Birçok insanın Kuzey Kore hakkındaki temelsiz belgeseller yüzünden buradaki insanları “beyni yıkanmış” olarak gördüğünü söyleyen Kulesza, insanlarla politikayı birbirinden ayırmak gerektiğini düşünüyor.
İşte Kuzey Kore’den bazı çarpıcı fotoğraflar
Kuzey Kore’de bir baraj çalışanı.
Pyongyang’daki Kim İl Sung Meydanı’da bir dans topluluğu.
Sinuiju’da bir otelin yemek salonda karaoke yapan Kuzey Koreliler
Düğün törenindeki bir çift.
Pyongyang’daki bir su parkı.
Askeri geçit töreninde bir adam.
Görme ve işitme engelliler eğitim merkezinde işaret dili öğreten bir öğretmen.
Pyongyang’ın dışında bir yabancı dil okulundaki öğrenciler.
Pyongyang metrosu.