Kuzey Kore'ye sıcak takip

WASHINGTON (İHA) - Kuzey Kore, nükleer silahlara sahip olduğu gerekçesiyle Washington'ın sıcak takibinde bulunuyor. Bush yönetimi, sorunun diplomatik çözümü için tanınan sürenin dolduğuna işaret ederken; günlük Washington Post gazetesinde yayınlanan bir haberde, Kuzey Kore'nin 2 değil 8 atom bombasına sahip olduğu ileri sürüldü.

ABD yönetimi, Kuzey Kore'den kaynaklanan nükleer tehlikeyi her fırsatta dile getiriyor.
İsveç Başbakanı Goran Persson'u dün kabul eden ABD Başkanı George W. Bush, görüşme sonrası eleştiri oklarını yine Pyongyang'a yönelterek, "Kuzey Koreliler'in içinde yaşadığı zor durumu ele aldık. Ayrıca Kuzey Kore diktatöründen kaynaklanan tehlike üzerine görüş alışverişinde bulunduk" dedi.
Washington Post gazetesi de, Bush yönetimi tarafından hazırlanan bir rapora dayandırdığı haberinde, Kuzey Kore'nin tahmin edildiği gibi 2 değil 8 atom bombasına sahip olduğunu ileri sürdü.

Reklam
Reklam

Gazetede yayımlanan habere göre, Kuzey Kore'nin 8 atom bombasına sahip olduğu tahminine yer veren ve Amerikalı uzmanların imzasını taşıyan bir rapor tamamlanmak üzere bulunuyor. Washington yönetimi, şimdiye kadar Kuzey Kore'nin 2 atom bombasına sahip olduğunu öngörüyordu.
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, geçen nisan ayı başında çıktığı Asya gezisinde Kuzey Kore'yi uyarmış ve sorunun diplomatik çözümü için zamanın dolduğunu söylemişti.

Washington yönetimi, maddi sıkıntıya giren Kuzey Kore'nin elindeki nükleer birikimi terörist örgütlerle paylaşmasından endişe ediyor.
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell de, geçen günlerde yaptığı bir konuşmada Washington'un kaygısını çok açık şekilde dile getirmişti.
Şubat ayında Pakistan'da ortaya çıkarılan bir olay, Washington'un kaygılarının yersiz olmadığını ortaya koymuştu. Bilimadamı Abdülkadir Han'ın, büyük miktarlarda para karşılığında, aralarında Kuzey Kore'nin de bulunduğu çeşitli devletlere nükleer sırlar aktardığı ortaya çıkmıştı.

Bush yönetimi, Kuzey Kore'nin atom bombasına sahip olduğuna dair kesin kanıtların bulunmadığını, ancak yeterince göstergenin olduğuna işaret ediyor. Bu yılın başında Kuzey Kore'deki nükleer tesislerde incelemelerde bulunan bir Amerikan heyeti, bu yönde önemli bir tespit yaptı: 1994 yılında Clinton yönetimiyle imzalanan bir anlaşma sonrasında, devredışı bırakılan 8 bin nükleer yakıt çubuğunun, Yongbyon reaktöründe yeniden kullanılmaya başlandığına dair kanıtlar elde edildi.
Birçok uzman, bu yakıt çubuklarının yardımıyla elde edilecek plütonyumun, çok sayıda atom bombası imal etmeye imkan tanıyacağını düşünüyor.
Merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin 2004 yılının başında yayınladığı bir raporda yer alan tahminlere göre, 2010 yılına kadar Kuzey Kore'nin sahip olduğu atom bombası sayısı 13'ü bulacak.

Reklam
Reklam