Kuzu, taşımacıların dertlerine ortak oldu

Burhan Kuzu İstanbul Taşımacılar Birliği'ni (İSTAB) Kredi borçluları dikkatziyareti sırasında sektörün sorunlarını dinledi ve İSTAB’ın çözüm önerilerine yönelik hazırladığı çalışmaları inceledi.

“İTO 16 No.lu Servis Taşımacılığı Meslek Komitesin de görev yapan İSTAB Yönetim Kurulu Üyeleri
İstanbul ilinde yaklaşık 50 bine yakın servis hizmeti veren okul ve personel taşımacılığı yapan araç olduğunun altını çizdi.

Bu sektörün İstanbul toplu taşıma pazarının yüzde 15’ne sahip olduğunun, hergün 1 milyonun üzerinde yolcuyu okullarına ve iş yerlerine götürdüklerinin altı çizildi. Bu araçların her gün 5 milyon km yol katettiği, yedi yüz bin litre akaryakıt tükettiği ve yıllık cirosunun da 1 milyar dolar olduğu ifade edildi.

Reklam
Reklam

İTO şehir içi insan komitesinde de görev yapan İSTAB, faaliyet olarak servis ve personel taşımacılığındaki sorunları ele alırken ardından da çözüm önerileri sunuyor.

İSTAB'ın sorunlarını ve çözüm önerilerini dinleyen Burhan KUZU, sektördeki kaçak göçekin kendilerini de çok rahatsız ettiğini ifade eden Kuzu, "Kayıt dışı yüzde 42 varıyor düşüne biliyor musunuz. Bunu tabi biz biraz aşağıya çektik. Sekiz yılda belki yüzde 1- 2 çekebiliyorsun ama bu 1-2 çekme bile milyarlara varan paranın kasaya gelmesini sağlıyor. Bu manada bütün mesleklerin, meslek kuruluşlarının dertlerini dinleyerek çözüm bulmaya çalışıyoruz." dedi.

Sektörde herhangi bir kısıtlamanın olmadığını dile getiren İSTAB Başk Hakan Orduhan, “sektörde kısıtlama veya belgelendirme adına bir çalışma yok. Her önüne gelen, ehliyeti olan herkes ertesi gün okul servisi işletmecisi olabiliyor” dedi.

Anayasa komisyon başkanı KUZU, bu konuda şartların mutlaka belirlenmesi gerektiğini, ancak bunun plaka tahdidi ile değil kişi sertifikalandırılması ile belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Bu sorunun yanı sıra en büyük sorunun İstanbul’un trafik sorunu olduğunu ifade eden Orduhan, “bu konuyla ilgili bizim bir önerimiz var. kademeli saat projesi. 6 yıldır bu projenin bütün altını çalışmalarını yaptık. İTO olarak,İstanbul Taşımacılar Birliği olarak da önerdik.”

Orduhan, biz diyoruz ki, "Memur, üretim sektörü sabah saat 6 da işe başlamalı devlet daireleri 7 de, okullar 8 de ve özel sektörde 8.45'de işe başlamalı. Biz bu önerimiz gerçekleştiğinde daha çok servis yaparak ulaşımı ucuzlatacağız ve İstanbul trafiğinin akışını hızlandıracağız."

Sorunları çözüm önerileriyle beraber dile getiren istab, büyüme konusunda da düşüncelerini paylaştı. Büyüme konusunda sektörümüzün altyapı olarak hazır oldugunu söyleyen başkan, "Bunu yapmak istiyoruz. Ancak diğer illerdeki plaka tahdidini büyümemizin önünde bir engel olarak görüyoruz." dedi.

Büyüme konusuna hükümet olarak da çok fazla önem verdiklerini ifade eden Kuzu, “Büyüme konusunu biz önemsiyoruz, Türkiye’nin hakikatken büyümesi gerekiyor. Sektör anlamında söylüyorum. Burada da güç birliğini sağlasak hem daha sağlıklı iş yaparız hem daha güzel araçlarla servis yaparız, hem de kurallara uyarız” dedi.

Reklam
Reklam

İSTAB’da bütün sorunları çözüm önerileriyle birlikte dinleyen burhan Kuzu, öncelikle kademeli saate geçilmesi gerektiğini, bunun yayılması gerektiğini ifade etti. Belki de bunlar için bir kanun çıkartılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kuzu, plaka tahdidiyle ilgili biran evvel yasa çıkarılması gerektiğini de sözlerine ekledi.