Erdem ÖZCAN- Taygun ERTAN-ERDEK Erdek İlçesi Düzler Mevkii'nde bulunan 2500 yıllık tarihi geçmişi olan Kyzikos Antik Kenti'nde bu yılın kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Valiliği, Erdek Kaymakamlığı ve Erdek Belediyesi'nin katkılarıyla başlayan 2015 yılı kaz çalışmalarına Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyeleri'nden Doç.Dr. Nurettin Koçhan başkanlık ediyor. Aynı üniversiteden Yrd. Doç. Dr.Kurmaz Meral'in Başkan Yardımcılığı yaptığı kazı çalışmalarında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Temsilcisi Arkeolog Ömer Kalın ile 1 araştırma görevlisi, 2 doktora görevlisi, 2 yüksek lisans öğrencisi, 2 arkeolog, 1 Epigraf, 16 öğrenci ve 17 işçi görev yapıyor.
Eylül ayına kadar sürecek çalışmalar hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Kurmaz Meral, Hadrianus Tapınağı'nda tarihe ışık tutacak eserlerin gün ışığına çıkartmayı hedeflediklerini söyledi. Önceki yıllarda olduğu gibi Hadrianus Tapınağı'nın batı kısmına ağırlık vereceklerini söyleyen Meral, "Geçen yıllarda ne olduğuna karar veremediğimiz bölümler vardı. Bu yıl o sorunları gidereceğimizi tahmin ediyoruz." dedi.
Kazı çalışmalarında bu yılki beklentilerin fazla olduğuna dikkat çeken Yrd.Doç.Dr.Meral, "Tapınağın batı yönünde yer alan ek yapının işlevi konusunda tereddütlerimiz var. Ana yapıyla yani tapınakla duvar işçiliği örtüşmüyor. Bunun daha sonraki dönemde Orta Çağ'da yapıldığını düşünüyoruz. Kireç ocağı veya dükkan olabileceği düşüncemiz var. Bu konuyu aydınlatacağımızı düşünüyoruz. Bu yapının, tapınağın batı tarafındaki basamakları tahrif ettiklerini gördük" şeklinde konuştu.
Kyizkos'ta 2013 yılında yapılan kazı çalışmalarında, Roma dünyasının en büyük sütün başı olan Anadolu'da benzeri olmayan 2 metre çapında, 2.5 metre yüksekliğindeki devasa sütun başını gün yüzüne çıkardıklarını hatırlatan Korkmaz Meral,"Bu sütün başının en yakın örneği, Lübnan’daki Baalbek'te var. Roma tapınağı ki, o da Anadolu dışında. Bu kadar büyük boydaki bir tapınakta 30 kadar sütünün olduğu kabul ediliyor. En büyük endişemiz, Kyzikos Hadrian tapınağında çok büyük tahribatların olması" diye konuştu.
Kyizkos Antik Kentte 10 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarında, mermerden yapılan aslan başlı su olukları, tapınağa ait 105x85 ebadında tam boyutta mermer çatı kiremidi, 2.25 çapında sütün tamburları, 'Pithos' denilen topraktan küp şeklinde erzak deposu ,Kyzikos paraları, Kral başı, içinde 10 kişinin hediyeleriyle birlikte gömülü lahit mezar ile mezarla ilgili bilgi veren yazılı taş, frizler ortaya çıkarıldı. Ayrıca, gerçek boyutunun 116 metre olarak tespit edilen Hadrianus Tapınağı'nda son dönemlerde yapılan kazılarda, kireç elde etmek için tarihi eserlerin yakıldığı 2 adet kireç kuyusu ortaya çıkartılmıştı.
Kyzikos Antik Kentte çıkartılan önemli tarihi eserler, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde olduğu gibi Bandırma Arkeoloji Müzesi'nde de teşhir ediliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz