Kyme'deki Çalışmalara Kamulaştırma Engeli

Şahap AVCI/ALİAĞA Nemrut Limanı Mevkisi'nde yer alan 'Kyme Antik Kenti'nde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda kazı çalışması yapılamadığını belirten

Şahap AVCI/ALİAĞA Nemrut Limanı Mevkisi'nde yer alan 'Kyme Antik Kenti'nde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda kazı çalışması yapılamadığını belirten Arkeolog Antonio La Marca, 2015 kazı sezonunda boşa geçen zamanı verimli kullanmak adına çıkarılan eserler üzerinde restorasyon ve temizlik çalışması yapıldığının açıkladı. Kyme Antik Kenti'nin özel mülkiyet alanında bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. La Marka, bölgede kamulaştırma yapılmadığı taktirde çalışmaların hiç bir zaman nihayete ulaşamayacağını kaydetti. Prof. Dr. La Marca, Kyme kazılarının sürdürülmesi adına Aliağa Belediyesi ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde kamulaştırma için girişimlerde bulunacaklarını da duyurdu. Prof. Dr. La Marka, Kyme için diğer kurumlara da birliktelik çağrısında bulundu.
'DİKENLER İÇİNDE BİR GÜL BAHCESİ KYME'
Kyme'nin M.Ö. 2000'li yıllarda Yunanistan'dan göç eden Aiol'ler tarafından kurulduğunu ve 12 Aiolis şehrinin başkenti konumunda olan önemli bir antik kent olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Antonio La Marca, "Kentin agora ve sütunlu cadde ile konut yapılarının bulunduğu alanların yanı sıra amfitiyatrosunun tamamen gün ışığına çıkarılmayı bekliyor" dedi.
Dört bir tarafı sanayi kuruluşlarıyla çevrili olan Kyme'nin 'dikenler içinde bir gül bahçesi' olduğunu belirten Prof. Dr. La Marca, "Kyme, herkesin ömründe mutlaka en az bir kere ziyaret etmesi gereken bir yerdir" diyerek, tarih tutkunlarını antik kenti görmeye davet etti.
SANAL ORTAMDA ZİYARET İMKANI
Dünyanın en eski medeniyetlerinden birinin izlerini taşıyan Kyme Antik Kenti'ni, yerinde ziyaret imkanı olmayanlar sanal ortamda ziyaret için için yeni bir proje hazırladıklarını da anlatan Prof. Dr. La Marca, "Arkeolojik Parka dönüştürmeyi hedeflediğimiz Kyme'ye reel ziyaretçi sayısını artırmak içinde belediye ile farklı projelerin hazırlığını da yapıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz