Kyoto Protokolü Şubat'ta hayatta

NEW YORK (İHA) - Birleşmiş Milletler, iklim değişikliği ile mücadeleyi öngören Kyoto Protokolü'nün 16 Şubat'tan itibaren yasal zorunluluk olacağını söylüyor. Rusya, Nairobi'deki BM Güvenlik Konseyi toplantısında Genel Sekreter Kofi Annan'a protokolü onayladığını belgeleyen dokümanları iletti. Rusya'nın onayının ardından, iklim değişikliği ile mücadelede büyük bir adım atılmıştı. Kyoto Protokolü, 7 yıl gecikmeyle de olsa yürürlüğe girdi.

Belge, anlaşmaya taraf olan ülkeleri atmosfere bıraktıkları gaz miktarını kısıtlama yükümlülüğü altına sokuyor. Şu ana dek 126 ülke belgeye onay verdi. Bunlar arasında,

Reklam
Reklam

sözleşmeyle ilgili çalışmaların başlamış olmasına rağmen, henüz Türkiye bulunmuyor.

Kyoto Protokolü'nün uygulamaya geçmesi için, sera gazlarının en az yüzde 55'inin salınımından sorumlu olan gelişmiş ülkelerin onayı gerekiyordu. Dünyanın en fazla sera gazı üreten ülkesi ABD, 3 sene önce anlaşmadan çekilmişti. Bu nedenle Kyoto Protokolü'nün uygulanması, bu gazların yüzde 17'sinden sorumlu tutulan Rusya'nın onayına bağlıydı.

Rusya'nın anlaşmayı onaylamasından 90 gün sonra protokole taraf olan ülkelerin atmosfere bıraktıkları 6 zehirli gazı azaltmaya başlaması gerekiyor.

Hedef 2012 yılında ortalama yüzde 5.2 azalmayla, 1990 yılındaki düzeylere dönmek. Bu hedefi tutturamayan ülkelere ceza verilmesi gündemde.

Kömür petrol gibi fosil yakıtların kullanımı ve sanayi üretimiyle ortaya çıkan sera gazları, iklim değişikliklerinden ve aşırı şiddetteki hava olaylarından sorumlu tutuluyor.