La Nina nedir, kaç yılda bir olur? La Nina Türkiye'yi etkiler mi? La nina etkisi ve La Nina kışı

La Nina, Pasifik Okyanusu'nda oluşan yüzey su sıcaklıklarının normalden daha soğuk olmasıyla oluşan ve hava koşullarını etkileyen bir durumdur. Özellikle kış mevsiminde belirgin hâle gelir ve dünyanın farklı bölgelerinde farklı iklim olayları ile görülür. La Nina genel olarak 2 ile 7 yılda bir ortaya çıkar ve etkileri birkaç yıl sürebilir.

Tüm dünya genelinde hava koşullarında önemli değişiklikler meydana getiren La Nina'nın Türkiye üzerinde de etkileri bulunur. Farklı yıl ve koşullara göre değişiklik gösteren bu etki, yağış düzeylerini ve sıcaklık değişiklikleri ile kendini gösterir. La Nina kış aylarında daha fazla yağışa ve daha düşük sıcaklıklara neden olduğu gibi, La Nina kışı daha fazla sel ve su baskınına neden olabilir.

La Nina nedir?

La Nina, Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen bir deniz yüzeyi sıcaklık değişikliği olayı olarak tanımlanır. La Nina ne demek? diye sorulduğu zaman, normalden daha soğuk deniz yüzeyi sıcaklığı olarak tanımlanabilir. Bu durum atmosferde oluşan rüzgarlar, hava akımları ve iklim desenlerindeki değişikliklere neden olduğundan dolayı dünya çapında bazı hasarlara sebebiyet verebilmektedir. Genellikle tarımsal hasara, sel ya da kuraklıklara neden olan La Nina, aynı zamanda kasırga mevsiminin şiddetini de artırabilir.

Reklam
Reklam

La Nina kışı hakkında merak edilen bir konu da La Nina kaç yılda bir olur? konusudur. La Nina genel olarak 2 ile 7 yılda bir olur.

La Nina etkisi nedir?

La Nina etkisi, bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Bazı bölgelerde yağışları artırırken, bazı bölgelerde kuraklık ve sıcak hava dalgaları meydana getirebilir. La Nina etkisi şu şekildedir:

  • Kuzey Amerika'da soğuk ve daha kuru havanın hakim olmasına neden olurken, güneyde yağışlık ve ılıman bir havaya sebep olur.
  • Güney Asya ve Avustralya'da yoğun bir yağışa neden olur ve bu da sel ve tropik fırtınaların artışı oluşturur.
  • Afirka'nın doğusunda yağış artışına neden olurken, Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde kuraklığa neden olur.

La Nina Türkiye'yi etkiler mi?

La Nina'nın Türkiye'ye etkisi genel olarak dolaylı ve farklı yıl ve koşullara göre değişiklik gösterir. La Nina Türkiye etkisi, bölgenin coğrafi konumu ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde düşük sıcaklıklar ve sert kış koşulları görülebilir. Bunun yanı sıra Türkiye'nin bazı bölgelerinde özellikle de rakımı yüksek olan yerlerde kar yağışı miktarında artış görülür. Fakat La Nina Türkiye'nin her yerinde aynı etkiyi göstermez.

Reklam
Reklam

Her La Niña olayı aynı etkilere sebep olmayabilir, bu yüzden Türkiye'deki etkiler yıllar arasında değişilik gösterebilir. Ancak genellikle, Türkiye'nin iklimi üzerinde La Nina'nın dolaylı ve mevsimsel etkileri yaşanabilir.

La Nina kışı nasıl olur?

La Nina kışı, her yıl farklılık gösteren etkilere neden olur ve bu etkiler de yerel koşullara bağlı olarak değişkenlikler gösterir. La Nina kışı etkilerinin anlaşılması ve hava durumu tahminlerini yapmak tarım planlaması için oldukça önemlidir.

La Nina kışı genel olarak belirli hava koşullarının ortaya çıkmasına sebep olur. Bu etkilerden bazıları; kış sıcaklıklarının normalden daha düşük olması, yağış miktarlarının bölgeler arasında değişiklik göstermesi, kar yağışının artması, soğuk hava dalgalarının ortaya çıkması ve hava durumunun meteorologlar tarafından öngörülemez hâle gelmesidir.

Anahtar Kelimeler: