Laçiner: Tezkereye gerek yok

Ankara -AA- Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Dr.Sedat Laçiner, Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyine büyük çaplı olmayan ve kamuoyuna duyurulmadan yapacağı olası bir hava operasyonu için ABD ile uzlaşmaya varılabileceğini, Amerikalıların buna razı oldukları izlenimini edindiğini söyledi.

Irak'ın kuzeyine olası operasyon konusunda geçen ay "Kuzey Irak Operasyonu" adlı kapsamlı bir rapor yayımlayan USAK'ın Başkanı Laçiner, konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Laçiner, geçmişte düzenlenen büyük çaptaki operasyonlar tarzında bir operasyonu bu yaz beklemediğini ifade etti.Böyle bir operasyon için askeri hazırlık da görmediğini kaydeden Laçiner, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin tamamında şu anda 250 bin askerin bulunduğunu belirterek, sadece sınırda 200 bin
askerin olduğu yönündeki söylemleri "abartılı" bulduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Bu yaz için herhangi bir operasyonu gerekli de bulmadığını ifade eden Laçiner, ancak olası bir operasyonun, "sınırlı, yani küçük veya orta çaplı ya da büyük bir vuruş olacaksa bölge hedefli bir operasyon" şeklinde olması gerektiğini belirtti.

Olası operasyonun altyapısının da iyi hazırlanması gerektiğini ifade eden Laçiner, bunun için TBMM'den onay almaya, yani tezkereye gerek olmadığını savundu.

Laçiner, sınırın ötesinde zaten Türk askerinin bulunduğuna dikkati çekerek, "Bunlar daha önce de faaliyetlerde bulundular ve hiçbir şekilde tezkere gerekmedi.

Tezkereye ihtiyaç olmadan hükümetin askeri makamlarla görüşerek yapabileceği kanaatindeyim" diye konuştu.Konunun ikinci boyutu olarak, terör örgütü PKK'nın şehirlerde yasal faaliyetlerde bulunmasını gösteren Laçiner, PKK'nın, "dağlardaki kadar, kasabalarda ve şehirlerde de faaliyetlerinin olduğunu, bunların rahatsız edilmesi ve etkisiz hale getirilmesi gerektiğini" kaydetti.

"Bana sorarsanız, iş askeri önlemlere değil, operasyonel istihbarata kalıyor" ifadesini kullanan Laçiner, Irak'ın kuzeyinde MİT'in çok az kullanıldığını da düşündüğünü belirtti.

Reklam
Reklam

Irak Cumhurbaşkanı ve IKYB lideri Celal Talabani ve IKDP lideri Mesud Barzani ile terör örgütü PKK'nın, bu anlamda Türkiye'den daha fazla istihbarat merkezli düşündüğü ve önlemler aldığı görüşünü dile getiren Laçiner, kuzey Iraklı liderlerin, bu yolla tepkiler geliştirdiklerini öne sürdü.

Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine dönük mücadele stratejisinde köklü değişikliklere ihtiyaç olduğunu savunan Laçiner, çok fazla tepkisel davrandıklarını, bunun da karşı tarafın manipülasyon faaliyetlerine girişmesine yol açtığı görüşünü dile getirdi."