Ladik Gölü'nde milyonlarca balık öldü

Dünyada yüzen adacıklara sahip 3 gölden biri olan Ladik Gölü'nde, aşırı sıcaklar ve sulama amaçlı kullanılması sebebiyle su seviyesinin düşmesi, göldeki canlı hayatının da sonunu getirdi. Gölün su seviyesi 50 santimetreye kadar düşmesi ve sudaki oksijenin azalması nedeniyle milyonlarca ölü balık karaya vurdu.

Türkiye'de kuraklık nedeniyle birçok ırmak, dere ve göl kurumaya başlarken, Ladik Gölü de kuraklıktan büyük oranda etkilendi. Kuraklık ve sulama amaçlı kullanılması nedeniyle bin 300 hektar olan gölün büyüklüğü, su seviyesinin 6 metreden 30 santimetreye inmesi nedeniyle 400 hektara düşerken, doğa harikası gölün yüzde 70 oranında küçüldüğü bildirildi. Kıyısında artık inek ve koyunların otladığı Ladik Gölü'nde suların çekilmesi sebebiyle 6 çeşit balık türü ile yengeç türünden olan ve özellikle Bodrum, Marmaris ve Antalya'da turistlerin masalarını süsleyen kerevizler ölmeye başladı. Sudaki oksijenin yetersiz olması sebebiyle toplu ölümlerin yaşandığı gölde milyonlarca ölü balık ve kereviz sahile vurdu.

Reklam
Reklam

Ladik Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Mutlu, 10 kilometre uzunluğundaki gölün kuraklık ve Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü tarafından sulama amaçlı kullanılması sebebiyle çekilerek 3 kilometre kadar düştüğünü belirterek, "Ladik Gölü tamamen çorak bir hal aldı. Derinliği 6 metre olan göl şimdi yarım metreye kadar düştü. Gölde suyun az olması ve sudaki oksijenin tükenmesiyle balık ölümleri topluca ve çok oranda olmaktadır. Özellikle turna balığı 18 derecenin üzerinde ısısı olmayan ve alabalık gibi aşırı oksijen ihtiyacı olan bir balıktır. Su seviyesinin azalması ve buna bağlı olarak oksijenin azalması özellikle turna balığının topluca ölümlerini arttırmıştır. Geciyan ve kızılkanat gibi benzeri balık türleri ile kereviz ölümleri de toplu olarak karaya vurmaktadır" dedi.

DSİ 7. Bölge Müdürlüğü'nün sulamayı kesmemesi halinde birkaç hafta içinde Ladik Gölü'nde canlı hayatının tamamen yok olacağına dikkat çeken Mutlu, yetkilileri göreve davet etti.

Ladik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Recep Güzelli ise gölde kuraklık ve sulama nedeniyle milyonlarca balığının telef olduğunu belirterek, buna çözüm beklediklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Tek geçim kaynağının Ladik Gölü olduğunu vurgulayan balıkçı Aydın Düzen de gölün yüzeyinin ölü balıkların kapladığını belirterek, "Bu kadar balığın öldüğünü hiç bir zaman görmedim. Su seviyesi 50 santimetreye kadar düştü. Oksijensiz kalan balıklar toplu halde ölmektedir" şeklinde konuştu.

İHA