Lagendijk: AKP kapatılırsa ilişkiler zarar görebilir

HATAY (İHA) - AB-Türkiye Karma Parlamentosu Eş Başkanı, Joost Lagendijk, AK Parti'nin kapatılması halinde Türkiye ile AB ilişkilerinin zarar görebileceğini söyledi.
Anadolu Kültür Derneği'nin davetlisi olarak "Avrupa'da Kültürel Çeşitlilik ve Entegrasyon" konulu söyleşiye katılmak üzere Antakya'ya gelen Lagendijk, Hatay Vali Yardımcısı Ömer Bedrettin Sağsöz'ü ve Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu'nu makamlarında ziyaret etti.

Ziyarette basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lagendijk, "Türkiye önemli bir süreçten geçiyor, Türkiye AB arasında devam eden iyi ilişkiler AK Parti'nin kapatılmasıyla birlikte sekteye uğrar. Ama ben, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin tamamen kopmasının AB karşıtlarının değirmenlerine su akıtmak anlamına gelir ki biz bunu istemiyoruz. Şüphesiz, büyük bir çoğunlukla iktidar olan bir partinin kapatılmasına reaksiyon göstermemek doğru olmaz" dedi.

Reklam
Reklam

Bu müdahalenin Türkiye'nin iç işlerine bir karışma olarak algılanmasının yanlış olduğunu hatırlatan Lagendijk, Türkiye, AB ile müzakere içindedir. Bu nedenle Türkiye'de yaşanan sorunlara bizde reaksiyon gösteriyoruz. Çünkü AB yolunda bir ülkede parti kapatmanın demokratik olmadığını düşünüyoruz" diye konuştu.DTP'nin kapatılmasına da karşı olduklarını ifade eden Lagendijk, şunları söyledi:

"Türkiye'de Kürt sorununun çözümü için DTP önemlidir, Eğer DTP kapatılırsa, Kürt sorununun çözümünde sorunlar yaşanacağına inanıyoruz. Ama DTP ile AK Parti arasında bir değerlendirme yapmak yanlıştır. AK Parti iktidar olan bir partidir. Bu nedenle DTP'nin Kürt sorununun çözümünde büyük bir rol oynayacağını düşünüyorum. Eğer DTP kapatılırsa PKK'yı sevindiririz."

Türkiye'de 301 davalarını yakından takip ettiklerini ifade eden AB Türkiye Karma Parlamentosu Eş Başkanı Joost Lagendijk, "Biz AB olarak 301'in tamamen kaldırılmasından yanayız. Hükümetin son yaptığı düzenleme ile cezaların kolay alınamayacağını düşünüyoruz. Özellikle süren davaları Adalet Bakanlığının bir an önce sonuçlandırması gerekmektedir. AB olarak 301'i ve davalarını yakından takip ediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam