Lagendijk: "Rapordan acele sonuçlar çıkarılmamalı"

Brüksel (AA) - Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, AB Komisyonunun İlerleme Raporunu açıklamasından sonra, AB'nin bu rapordan Türkiye'nin katılım müzakerelerini olumsuz etkileyecek acele sonuçlar çıkarmamasını istedi.

Lagendijk ve Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye Raportörü Camiel Eurlings, düzenledikleri basın toplantısıyla AB Komisyonunun Türkiye İlerleme Raporunu değerlendirdiler.

Rapordaki ifadelerin "gerçekçi" olduğunu belirten Lagendijk, panik yapmayı gerektirecek bir şey görmediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Rapordaki en önemli noktanın "ifade özgürlüğünün kısıtlandığı yolundaki eleştiriler ve Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinin değiştirilmesinin istenmesi" olduğunu kaydeden Lagendijk, 301'inci maddenin değiştirilmesi için başlatılan girişimin Türk hükümetince benimsenmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ve son dakikaya kadar beklenilmeden atılacak somut adımların AB tarafından takdir edileceğini dile getirdi.

AB Komisyonunun İlerleme Raporunda sivil-asker ilişkileri kapsamında da Türkiye'ye yöneltilen eleştirilere dikkati çeken Lagendijk, "Son birkaç ayda bazı üst düzey askeri yetkililerin kendi sorumluluklarının dışına çıkan açıklamaları, siyasete müdahale konusunun yeniden gündeme gelmesine neden oldu" dedi.

Lagendijk, Kıbrıs konusundaysa AB Komisyonunun dönem başkanı Finlandiya'ya süre tanıdığını belirterek, tarafların bundan faydalanmasını istedi.

"Aksi takdirde AB Komisyonunun müzakerelerin kısmen dondurulması teklifiyle geleceğini" dile getiren Lagendijk, bunun hem Türkiye, hem de AB açısından arzu edilen bir sonuç olmayacağını vurguladı.

Reklam
Reklam

AP Türkiye Raportörü Camiel Eurlings ise AB Komisyonunun raporunun, kendisinin kaleme aldığı AP Türkiye Raporuyla aynı çizgide olduğunu savunarak, "sert ve adil" tanımlamasında bulundu. Raporun, "reform sürecinde ciddi bir yavaşlama olduğu" tespitinde bulunduğunu anımsatan Eurlings, 1 Ocak 2007'de üye olmaları eklenen Bulgaristan ve Romanya'nın bazı önemli reformları son dakikaya kadar ertelediğini, Türkiye'de aynı hatanın tekrarlanmamasını istedi.

İlerleme Raporunda diğer önemli konunun "sıcak patates" olarak görülebilecek Kıbrıs sorunu olduğunu belirten Eurlings, Türkiye'nin limanlarını açma yükümlülüğünü 2006 yılı içinde yerine getirmemesi durumunda AB'nin güvenilirliğinin tehlikeye gireceğini ileri sürdü.

Bir soru üzerine Türkiye'nin limanlarını bu yıl içinde Kıbrıs Rum kesimine açmaması halinde "dramatik gelişmeler" yaşanacağını iddia eden Eurlings, şöyle devam etti:

"Eğer tren raydan çıkarsa hiç kimse bunun kolayca tekrar rayına sokulacağını garanti edemez. En iyi sonuç buna gerek duyulmamasıdır. Türkiye ile müzakereler zaten yavaşlatılmış durumda. Sadece bir fasıl geçici olarak kapatılabildi. Önümüzde tarihi bir şans var ve kimse bunu kimse küçümsemesin."

Reklam
Reklam