Lagendijk'ten Baydemir'e ziyaret

DİYARBAKIR (İHA) - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret etti.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Hollandalı Milletvekili Joost Lagendijk, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından kapıda karşılandı. Ziyarette konuşan Baydemir, Türkiye'de çözülemeyecek sorunun bulunmadığını kaydederek, "Bütün sorunlarımız çözülebilir. Başta Kürt sorunu olmak üzere, şiddet argümanını gerektirmeyecek niteliktedir. Şiddete dayalı araç ve gerekçeleri gerektirmeyecek niteliktedir. Pek çok kez bu kentin dinamikleri şiddete dayalı çözüm stratejilerine karşı yaklaşımını ortaya koydu. Ama maalesef tek başına buna karşı olmakla da bunu durdurmanın olanaklı olmadığını hep beraber gördük ve hep beraber yaşadık" dedi. Baydemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Ölüme dayalı olmayan, içerisinde ölümün olmadığı ve silahın olmadığı çözümün yol haritasını bulabilmeliyiz. Ortak paydalarda buluşmamız gerekiyor. Benim açımdan en önemli ortak paydalardan biri de Türkiye'nin AB'ye entegrasyonudur. Ortak paydaların geliştirilmesi ve katkı sunulması açısından herkesin katkıda bulunması gerektiğine inanıyorum. Hem AB'nin hem de sizin kişisel çabalarınız katkı sunacağına inanıyorum. Sorunun çözüm yeri Ankara'dır, Diyarbakır'dır, İstanbul'dur Şırnak'tır. Ama Brüksel'in sunacağı çok önemli katkılar vardır."

Lagendijk ise, Diyarbakır'a gelişinin rastlantı olmadığını ifade ederek, "Benim buraya gelişim rastlantı değil. Bölgede son birkaç ayda yaşanan olaylara dair söylemlerim oldu. Brüksel'de konuşurken, bir şeyin yapılmamasını söylüyorduk; bu meselenin şiddetle çözülemeyeceğini biliyoruz. Biz halen buna inanıyoruz. Türkiye'nin AB'ye giriş çerçevesinde Kürt sorununa bir çözüm bulunabilir. Dolayısıyla zor bir dönemden geçiyoruz. Sıkıntılar var. Şiddeti içermeyen bir olasılık da var. Onun için buradayız. Bunu konuşup tartışacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Daha sonra ziyaret basına kapalı olarak devam etti.