Laiklik, tüm özgürlüklerin güvencesidir

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, laikliğin, din ve vicdan özgürlüğü olmadığını ifade ederek, "Laiklik, tüm özgürlüklerin, bu bağlamda din ve vicdan özgürlüğünün de güvencesidir" dedi.

Sezer, Anayasa'da ve Anayasa Mahkemesi kararlarında, laikliğin açıkça tanımı yapılmışken, madde gerekçesinden yola çıkılarak, laikliği tanımlamaya çalışmanın ya da 'gerekçedeki tanımı benimsemenin' hiçbir geçerliliği olamayacağını ve bu yaklaşımların Anayasa ile bağdaşmayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Sezer, laiklik ilkesinin Anayasa'ya girişinin 70. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.Cumhuriyet'in başarılarının gerisinde, çağdaşlığın temeli olan laiklik ilkesinin yattığını vurgulayan Sezer, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Türk devriminin ekseni olan laiklik ilkesi, çağdaşlaşma ve toplumsal dönüşüm tasarımını hedefine ulaştırmıştır.Laiklik ilkesinin benimsenmesi ve uygulanması, Yüce Önder Atatürk'ün halkın sorunlarına gerçekçi ve akılcı çözümler üretme arayışının sonucudur. Laiklikle Türk toplumunun uygar bir toplum durumuna gelmesini, akılcı ve insancıl düşünce sistemini benimseyerek, geleceğini yönlendirmesini amaçlayan Atatürk, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşılabilmesinin, öncelikle devletin toplumsal ve hukuksal yapısının dinsel kurallardan arındırılmasına bağlı olduğuna inanmıştır."

Özgürlükler ve demokrasinin laiklikle güvenceye alındığını belirten Sezer, Türkiye'nin böylelikle çağdaş ülkeler ve değerler sisteminin içine girebildiğini ve orada kalabildiğini vurguladı.

"Laiklik, Türkiye'nin ümmetçilikten ulusçuluğa, kulluktan yurttaşlığa, bağnazlıktan çağdaşlığa yönelişini simgeler" diyen Sezer, şunları kaydetti:"Laiklik, özü yönünden devletin dinsel kurallarla yapılandırılmamasını, dinsel otoriteden bağımsız bir siyasal örgütlenmenin oluşturulmasını, aklın ve bilimin devlet ve toplum yaşamında egemen kılınmasını, yurttaşların yasalar önünde eşit olmasını ve saygı görmesini öngören bir yaşam biçimidir.

Reklam
Reklam

Dünya sorunlarına bilimsel ve akılcı yönden bakmayı öngören laiklik, dini vicdanlardaki kutsal yerinde korumakta, farklı din, düşünce ve yaklaşımların, barış, hoşgörü ve özgürlük ortamında yaşamasına olanak sunmaktadır."Anayasa'nın başlangıç bölümü ve özellikle 24. maddesi ile Anayasa'yı yorumlamaya yetkili tek organ konusundaki Anayasa Mahkemesi'nin çeşitli kararlarında, laiklik ilkesinin, ülkenin toplumsal gerçekleri ışığında açık ve net biçimde anlamını ve tanımını bulduğunu ifade eden Sezer, şöyle devam etti:

"Laiklik, din ve vicdan özgürlüğü değildir. Laiklik, tüm özgürlüklerin, bu bağlamda din ve vicdan özgürlüğünün de güvencesidir. Laiklik, dinin devlet işlerine, politikaya ve toplumsal yaşama kesinlikle karıştırılamayacağı, devletin sosyal, ekonomik, siyasal ve hukuksal temel düzeninin kısmen de olsa din kurallarına dayandırılamayacağı düzenin adıdır.

Anayasa'da ve Anayasa Mahkemesi kararlarında, laikliğin açıkça tanımı yapılmışken, madde gerekçesinden yola çıkılarak laikliği tanımlamaya çalışmanın ya da 'gerekçedeki tanımı benimsemenin' hiç bir geçerliliği olamaz ve bu yaklaşımlar Anayasa ile bağdaşmaz.Ulusumuz, laik, demokratik çağdaş yaşam seçiminden asla ödün vermeyecektir."

Reklam
Reklam