Laleli esnafının 2023 hedefi 25 milyar dolar ihracat

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, 2023 için 25 milyar...

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, 2023 için 25 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını bildirdi.
Eyyüpkoca, “Bölgenin ihracatta gücünü perçinleyecek ve 500 milyar dolar olan Türkiye ihracat hedefinin yüzde 5’ini sırtlayacağız.” dedi.
LASİAD’ın yeni yönetimi üyeleri ile iftar yemeğinde buluştu. Yemekte hedeflerini açıklayan Başkan Gıyasettin Eyyüpkoca, “Laleli esnafı olarak tecrübemiz ile hep daha ileri gitme gayretindeyiz. Bunun için de kendimize bir hedef koyduk. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi olan 500 milyar doların yüzde 5’i Laleli’den yapılacak, bu 25 milyar dolara tekabül ediyor. Hedefi yakalayacağız, kararlıyız.” ifadelerini kullandı.
Türkiye tekstil sektörünün önde gelen firmalarının bulunduğu Laleli'den BDT Ülkeleri, Rusya Federasyonu, Türkî Cumhuriyetler, Doğu Avrupa Ülkeleri’ne ürün ihraç edildiğini belirten Eyyüpkoca, bölgenin Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden de büyük ilgi gördüğünü vurguladı. Firmaların Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika dahil 55 ülkeyle ticari faaliyetlerde bulunduğunu da dile getirdi.
“KAÇAK İŞÇİ SORUNUNU HALLETTİK”
Bünyelerinde irili ufaklı pek çok firmanın bulunduğunu ifade eden LASİAD Yönetim Kurulu Başkanı, bölgede görülen istihdam sorununa da değindi. Gıyasettin Eyyüpkoca, “Bugüne kadar Laleli'ye gelen en önemli tenkitlerden biri de kaçak işçi konusudur. Çalışma Bakanlığımız ile yaptığımız güç birliği sonucunda burada bulunan yabancıların istihdam izni almalarına imkan tanıdık. İznin kolaylaştırılması da ticaretimize ivme kattı.” dedi.
“BGH İLE LALELİ’NİN İHRACATI KAYIT ALTINA ALINACAK”
Basitleştirilmiş Gümrük Hattına (BGH) da temas eden Eyyüpkoca, Rusya ile ticarette bundan böyle Türkiye’nin belirleyeceği bir yapılanmanın söz konusu olacağını belirtirken, şunları kaydetti:
“Bu ay BGH’yi devreye sokacağız. Laleli hep kayıt dışı ile anılır. Kanımca hat ile kayıt dışı azalacak ve buradan yapılan işlemler ihracat kapsamına alınacak. Rusya ile Türkiye arasında kendiliğinden var olan mükemmel bir piyasa var. Rusya için çekici bir yer olmamızın sebebi çok süratli iş yapmamız, yabancıların günübirlik gidip gelebilmeleri. Biz, devamlı olarak kargo dediğimiz sisteme tanıklık ediyoruz. İşte bu sözünü ettiğimiz sistem devreye girerse çok rahat edeceğiz. Satışlar da ihracat kapsamına girecek.
İftarda söz alan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise Laleli’nin Türkiye tekstil sektörünün önemli mekanlarından biri olduğunu ve bunalım dönemlerinde ihracata önemli katkılar sunduğunu savundu. Sektörü adına kurların son durumunu değerlendiren Tanrıverdi, “Kurların bu hali ile kalması için baskımızı sürdürüyoruz. Türkiye’nin artık ithalatla değil üreterek büyümesi gerekiyor. Bunu da yapabilmek için kurlar da ciddi bir rekabet aracı. Bunun için de kurların bu seviyeden daha aşağı inmemesini umuyoruz. Uygulanacak ekonomik politikalar biraz daha üretime yönelik olacak diye bir beklentimiz var.” yorumunu yaptı.
Tekstil ürünlerine getirilen geçici ek vergi konusundan söz eden Tanrıverdi, bu durumdan Laleli, Osmanbey ve Merter’deki firmaların rahatsız olduğunu ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz