Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Laman, inşaat sektöründe faaliyet gösterenlerin, doktorların hastasına gösterdiği hassasiyetten daha fazla göstermesi gerektiğini söyledi.
Ceyhan Girişimci İşadamları Derneği (CEYGİD) ve İnşaat Mühendisleri Odası (TMMOB ) Ceyhan Temsilciliği tarafından 3. İnşaat Çalıştayı programında Ceyhan’ın zemin etüt değerlendirilmesi konusu işlendi. Programda çok sayıda inşaat mühendisleri ve müteahhitler de katıldı.
Ceyhan Öğretmenevi'nde gerçekleşen inşaat çalıştayında konuşan Prof. Dr. Mustafa Laman, 1998 yılında 6.3 büyüklüğündeki Ceyhan depreminde kendisinin de içerisinde bulunduğu bir heyetle incelemelerde bulunduklarını belirtti. Laman, "Burada özellikle ölümlü olan binalarda yapılan incelemeler sonucunda karşımıza çok vahim durumlar çıktı." dedi.
Normalde 6.3 büyüklüğündeki bir depremin çok fazla yıkıcılığının olmadığını anlatan Laman, ”Yıkıcı depremlerin büyüklüğü 7 şiddet ve üzeridir. Ancak Ceyhan’daki depremde yıkılan binalarda gördüğümüz durum heyeti çok şaşırtmıştı. Çünkü binalarda kullanılan demir çok az olduğu gibi beton kalitesi de düşüktü. Bundan dolayı çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti. Sebeplere baktığımızda binalar eksik malzeme ile yapılmış. Ve sonucunda acı durum ortaya çıkmış oldu.”diye konuştu
İnşaat sektöründe faaliyet gösterenlerin, doktorların hastasına gösterdiği hassasiyetten daha fazla göstermesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Mustafa Laman, ”Çünkü bizim yaptığımız binalarda çok sayıda vatandaş yaşacak. Bu işin önünde olan bizler bu sorumluluk bilinci içerisinde binaları yapmamız lazım. Türkiye’de 1975 ve 1997 yıllarında deprem yönetmenliği çıkmıştı. Ülkede yaşanan depremlerden dolayı bu yönetmeliklerin yeterli olmadığı görüldü. Bundan dolayı 2007 yılında bir daha deprem yönetmenliği çıktı. Bu son çıkan yönetmenlik ise uluslar arası düzeyde. Son zamanlarda inşaat sektöründe hızlı büyüme gösteren Ceyhan’ın bu konulara hassas davranmaları bizleri sevindiriyor. ”şeklinde konuştu
Ceyhan’da inşaat sektöründe bulunanların en çok dikkat etmesi gereken konunun başında zemin etüt değerlendirmesi geldiğini kaydeden Laman konuşmasına şöyle devem etti: ”Ceyhan’ın Adananında bir kısmının zemini sıvılaşma riski var. Bunun için ise zemin iyileştirmeleri yöntemi uygulanması gerekiyor. Bu yöntemlerle zemindeki sıvılaşmalar en aza indirgemiş olacağız. İnşaatta zemin ve temel çok önemlidir. Onun için bu bölgede jet groud yapılması uygun. Yani zemine en az 10 ile 15 metre derinliğine çimento şerbeti enjekte edilerek, zeminde kazıklar oluşturulacak. Bu sayede zemin daha güçlü duruma gelecek. Standartlara uygun bina yapıldığı takdirde insanlarımız huzur içerisinde evlerinde oturmuş olacak.” ifadesini kullandı.
Ceyhan Girişimci İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yener Ural ise bugün üçüncüsünü yaptıkları inşaat çalıştayının devamının geleceğini söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz