Laodikya Frigyalılar Tarafından Kurulmuş-Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Şimşek:

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Efes antik kentinin ardından Anadolu'daki en büyük ve önemli ikinci büyük antik

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Efes antik kentinin ardından Anadolu'daki en büyük ve önemli ikinci büyük antik kent olan Laodikya'nın, Anadolu'nun bölgesel kavimlerinden Frigyalılar tarafından kurulduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarında Laodikya antik kentinin, bugüne kadar bilinenin aksine Yunan medeniyeti tarafından kurulmuş bir şehir olmadığını tespit ettiklerini belirtti.

Kentin kuruluşundaki adının "Rhoas" olduğunu ve bu adın önce "Diospolis" ardından milattan önce 3. yüzyıl ortalarında Seleukoslar Kralı II. Antiokhos tarafından eşi Laodike'nin adı verilerek "Laodikya" olarak değiştirildiğinin bilindiğini anlatan Şimşek, "Son elde edilen bulgularla Anadolu'daki en büyük ve önemli ikinci büyük antik kent Laodikya'nın, Anadolu'nun lokal kavimlerinden Frigyalılar tarafından kurulmuş olduğunu tespit ettik. Bölgenin antik dönemde Frigya sınırları içinde yer aldığı ve kentte yoğunluklu olarak Frigyalıların yaşadıkları netleşti" dedi.

Reklam
Reklam

Şimşek, antik kentin batı mezarlığında sürdürülen kazı çalışmalarında, Erken Bakır Çağı'na kadar uzanan seramiklerle Eski Tunç Çağı'ndan küp mezarların ortaya çıkartıldığını, Asopos Tepesi kazılarında ise milattan önce 3 bin 500 yıllarından itibaren höyük yerleşimlerinin tespit edildiğini kaydederek, tüm bu bulguların kentin Frigya uygarlığına ait tipik bir Anadolu kenti olduğunu gösterdiğini belirtti.

-Arkeoloji parkı kurulacak-

Laodikya antik kentindeki kazı ve restorasyon çalışmalarının 2008'den itibaren yıl boyunca aralıksız sürdüğünü ve kazılarla binlerce yıldır bilinmeyen birçok verinin ve eserin gün yüzüne çıkartıldığını belirten Şimşek, kentte ortaya çıkartılan bulguların sergilenmesine yönelik de projelerinin bulunduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Şimşek, bu kapsamda kazı çalışmaları ile restorasyon çalışmalarının bir arada yürütüldüğü kentte, yaşayan bir "arkeoloji parkı" kurmayı hedeflediklerini bildirdi.

Muhabir: Fatma Karakış / Ufuk Kırabalı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz