Lapseki’de Ametist Taşı Tartışması

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde doğada bulunan saf ametist taşı, ilçedeki maden yatakları konusunda tartışma başlattı.İlçede yaşayan...

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde doğada bulunan saf ametist taşı, ilçedeki maden yatakları konusunda tartışma başlattı.

İlçede yaşayan Yaşar Gür adlı vatandaş, Kocaağırlı mevkiinde saf ametist madeni buldu. İlçede değerli taşların satışını yapan bir işyerinde, bulduğu madeni diğerleriyle karşılaştıran Gür, Lapseki altında daha çeşitli madenler olabileceğini belirtti. Mağaza sahibi İffet Aşıcı Ustabaş, ametist taşının kolye, bileklik gibi takı malzemelerinde kullanıldığını söyledi. Değerli bir taş olduğunu aktaran Aşıcı Ustabaş, mağazasında sattıkları ametist taşından yapılma malzemeleri İstanbul’dan getirdiklerini kaydetti. Ustabaş “Bu madenin bazı organlara iyi geldiği biliniyor. Kolye şeklinde de takılan bu taşların göz hastalıklarına, alerjiye, baş ağrılarına ve kalp rahatsızlıklarına faydalı olduğu bilgisi var. İnsan vücudundaki negatif elektriği alarak insan beynine iyi geldiği iddiası da mevcut. Bu ilimle ilgili kaynak kitaplar okudum. Meraklı olduğum için sürekli inceliyorum. Mağazamızda saf halinde mor renkli ametist taşlarını sergiliyoruz. Yaşar Gür adlı vatandaşın da dikkatini çekmiş. Bulduğu madeni karşılaştırmak için bana getirdi. İkisinin de aynı maden olduğunu fark ettik” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Batı Anadolu Madencilik Halkla İlişkiler Müdürü Jeofizik Mühendisi Tolga Kızıldağ, kristal yapısı göstermesi durumunda takı yapımı ve süsleme açısından bir değer taşıyacağını belirttiği ametist taşının kalsedonik yapıda bulunmasının ekonomik bir değeri olmayacağına değindi. Brezilya'dan Türkiye’ye getirilen ametist taşları olduğunu söyleyen Kızıldağ özellikle yarı değerli taşlar olarak takılarda sıkça kullanıldığını ifade etti.

Kızıldağ, “Bu taşlar yer altında oluşur. Zaman içerisinde yeryüzüne yakın olan kısımları aşınmalar sonucunda yüzeye çıkmıştır. Vatandaşın getirdiği örneği incelediğimizde kristal özelliği göremiyoruz. Daha derin yerlerde taşların nasıl bir yapıda olduğunu jeolojik bir çalışma yapmadan bilmek imkansızdır. Bu tip yarı değerli taşları çıkarmak için derinlere inildikçe maliyetler artar. Bu durumda Lapseki açısından ekonomik bir değer taşıyıp taşımadığını söylemek oldukça güç. Dediğim gibi ekonomik değeri olabilmesi için kristal yapısı göstermesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: