Laricani'nin basın toplantısı

ANKARA (İHA) - İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, bölgede macera peşinde olan ülkelerin yanlış bir yolda ilerlediğini ve yanlış adımlar attığını söyledi.

Laricani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile biraraya geldikten sonra, Hilton Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye ile İran arasında geçmişten gelen bir ilişki bulunduğunu ifade eden Laricani, 'yapıcı toplantılarda bulundukları için mutlu olduklarını' söyledi. Laricani, bir soru üzerine, İran'ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesinin Antlaşması'na (NPT) bağlı olduğunu kaydederek, "Defalarca bizim tesislerimizde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı çalışanları denetlemeler yaptı. İki bin kişi denetleme yaptı. İran'ın nükleer araştırma yaptığı için Güvenlik Konseyi'ne sevk edilmesi bir skandaldır.

Reklam
Reklam

İran kendi geleceği için çalışmaktadır. Nükleer enerjiye sahip olmamız, zorbalıkla engellenemez. Biz yapıcı önergelere sıcak bakıyoruz. Biz sorunun diplomatik yollardan çözülmesini istiyoruz. Dosyanın incelenmesi ajansta olmalı. Bölgede macera peşinde olan ülkeler yanlış bir yolda ilerlemekte ve yanlış adımlar atmaktadır. Bu şartlar altında meselenin onların yararına olacak şekilde çözülmesi beklenmemeli" dedi. Laricani, İran'ın Türkiye'den beklentisinin ne olduğu yönündeki bir soruya ise, "Dostlarımız bu meseleyi dikkatlice ele almalı. Çok şeffaf bir nükleer programımız var. NPT birilerinin elinde oyuncak gibi kullanılıyor. Uluslararası ilişkilerde bazı ülkelere özel muamele etmenin bir anlamı yoktur. Eğer NPT çerçevesinde ülkelere çalışma izni verilmişse, bizim nükleer enerji konusundaki çalışmalarımıza da izin verilmeli" cevabını verdi. Laricani, ABD'nin teröre karşı olduğunu söylediğini, ama Musul ve Kerkük'te PKK ile görüşmeler yaptığını da belirterek, "Bu durum bölgenin güvenliğine zarar veriyor. ABD bölgede problem yaratmak istiyor" dedi.

Reklam
Reklam