L'Atalanta İstanbul'da

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde araştırma yapacak 4. yabancı gemi olan Fransızların L'Atalanta gemisinin, 1 ay sürecek araştırmaların ardından depremin yeri konusunda net bilgi verebileceğini söyledi.

Naci Görür, Karaköy'de demirli olan L'Atalante gemisinde düzenlediği basın toplantısında, 1999 depremlerinden sonra TÜBİTAK'ın koordinatörlüğünde başta Fransızlar, İtalyanlar, Japonlar, Amerikalılarla yakın işbirliği yapmak suretiyle Marmara Bölgesi'nin deprem tehlikesinin boyutlarını bilimsel olarak gözönüne sermek için çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Bugüne kadar yapılan 6 uluslararası araştırmada Türkiye'den bir para çıkmadığını ifade eden Görür, "Sadece sembolik olarak belirttiğimiz küçük bir masraf vardır. Bu da ,Türkiye adına 42 bin 500 dolardır. Halbuki araştırmaların tutarı milyonlarca dolar tutuyor. Masraflar Almanya, Japonya, Fransa, Amerika ve İtalya yanında AB'nin çeşitli programları tarafından karşılanmaktadır" dedi.

Görür açıklamasında, "Özellikle son iki yılda yapılan çalışmalar 1912'de Şarköy-Tekirdağ bölgesinde 7.4 büyüklüğünde meydana gelen depremin kırığının Marmara Denizi'nin içinde, özellikle Tekirdağ çukurluğunun çevresinde tespit ettik ve yaşlandırdık. Bu kırığın Marmara Denizi'nin ne kadar devam ettiğini araştırmak önemliydi. En tehlikeli fay Tekirdağ çukuru ile Orta Marmara sırtı arasında olan ve yaklaşık uzunluğu 110 km olan faydır. 1766 depreminden bu yana bölgede bir suskunluk vardır. Buradaki fayın kırılması halinde 7'nin üzerinde bir deprem olacağını beyan ettik. Bugüne kadar yapılmış bütün bilimsel araştırmaların sonucu bunu teyit etmektedir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Geminin 1912 depremi kırığının Marmara Denizi içinde ne kadar uzandığını arayacağını anlatan Naci Görür, "L'Atalante ayrıca 18. asırda 1719-1754-1766 Mayısı ve 1766 Ağustos depremlerinin belirli aralıklarla tüm Marmara'yı kırıp kırmadığını araştıracak" dedi.
Görür, gemide Victor adında bir denizaltının bulunduğunu ifade ederek, "Bu deniz altı ile birkaç bin metre su derinliğine inecek. İnsansız çalışan deniz altı ile numuneler alacağız,resimler çekilecek ve üç kamera ile video çekimi yapılacak. Böylece derinlik çalışması ile her depremin kırığı tespit edilecek" diye konuştu.

Araştırmaların sonuçlarının bilimsel verilere dayandırılarak açıklanacağını dile getiren Naci Görür, bilim adamına yakışır bilimsel yöntemleri kullanıp ileri teknoloji uygulamak suretiyle bu çalışmaları halkın önüne koyacaklarını söyledi.

Araştırmaların yürütücülüğünü, aralarında İTÜ ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nden bilimadamlarının da yer aldığı 12 Türk ve 12 Fransız bilimadamı yapacak. 1 ay sürecek araştırmanın sonuçları, 6 ay sonra açıklanacak.

Reklam
Reklam