Sağlık dergisi Lancet Oncology, Latin Amerika ülkelerinde kanser tehdidinin giderek arttığı uyarısını yapıyor.
Uzmanlar, Latin Amerika’da görülen kanser vakalarının ABD veya Avrupa’ya kıyasla daha az olduğunu, ama kanserden ölenlerin sayısının diğer bölgelere göre daha fazla olduğunu söylüyor.
Latin Amerika’da ölümlerin sayıca fazla olmasının nedeni olarak da, geç teşhis ve tedavi imkânlarına erişimin kısıtlı olması gösteriliyor.
Uzmanlara göre, yaşam süresinin uzamasıyla beraber kanser vakaları da arttı ve birçok ülke kanserle mücadelede geri kaldı.
Lancet Oncology dergisinde yayımlanan raporda, kanser vakalarının görüldüğü ülkelerde ekonomilerin büyümesiyle beraber, yaşam standartlarının yükseldiği ve insanların gelişmiş ülkelere daha hızlı adapte olduğu belirtildi.
Latin Amerika’da yaşayanlar Avrupa ve Amerika'ya göre daha hareketsiz bir yaşam tarzına sahip, sağlıksız besleniyorlar, daha çok sigara içip daha çok alkol kullanıyorlar.
Kansere davetiye çıkaran diğer risk faktörleri ise, güneş ışığı altında uzun süre kalmak ve kapalı mekânlarda yakıtların sebep olduğu kirliliğe maruz kalmak.
Araştırmacılar, Latin Amerika’da her 100 bin kişiden yaklaşık 163’ünün kanser olduğunu söylüyor.
ABD’de 100 bin kişiden 300’üne, Avrupa’da ise yine 100 bin kişiden 264’üne kanser teşhisi konmuş.
Latin Amerika’da kanser vakaları sayıca az olsa da, ölenlerin sayısı daha fazla.
ABD’de her 37 kanser hastasından 13’ü, Avrupa’da her 30 hastadan 13’ü yaşamını yitirirken Latin Amerika’da 22 kanser hastasından 13’ünün öldüğü belirtiyor.
Araştırmacılar, 2030’da Latin Amerika ve Karayip bölgesinde 1,7 milyon kişide kanser görülebileceği ve 1 milyon kişinin de hayatını kaybedebileceğini tahmin ediyor.
Araştırma ekibinin başında bulunan Harvard Tıp Fakültesi’nden Prof. Paul Goss, “Latin Amerika’da gelişmiş ülkelerdeki hayat tarzına benzer hayatlar benimsenirse, kanser hastalarının da sayısı artacak. Fakat, Latin Amerika buna hazırlıklı değil” dedi.
Latin Amerika ile Karayip bölgesi’ndeki kanser vakalarını ve tedavi yöntemlerini araştıran uzmanlar, Arjantin, Bahamalar, Bolivya, Brezilya, -Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Guatemala, Fransız Ginesi, Honduras, Haiti, Meksika, Nikaragua, Panama, Peru, Puerto Rico, Paraguay ve El Salvador’da incelemeler yaptı.