LCD mi OLED mi?

Donanımsal özellikler ne olursa olsun tüketicilerin ilk baktığı kriterlerden biri de ekran kalitesidir.

Bu konuda tüketicilerin daha doğru kararlar vermesi için LCD ve OLED ekran teknolojilerinin arkasında yatan farkları sizler için derledik.

Aldığınız tabletin veya akıllı telefonun en önemli parçalarından biri de barındırdığı ekran teknolojisidir, çünkü cihazla etkileşime girdiğiniz zamanın neredeyse tamamını ekran üzerinden gerçekleştirirsiniz. Temel olarak ekran teknolojileri iki başlık altında toplanabilir; TFT LCD ve OLED.

LCD (Liquid Crystal Display) teknolojisinde, ışığı manipüle etmek için sıvı kristaller kullanılır. Kristaller tek başlarınıa ışık üretemedikleri için harici bir ışık kaynağına ihtiyaç duyarlar. OLED (Organic Light-Emitting Diode) ekranlar ise LCD’de bulunan kristaller yerine elektrik akımına tepki veren organik bileşikleri kullanırlar. Sonuç olarak OLED ekranlar LCD’ler gibi arkadan aydınlatmaya ihtiyaç duymazlar, bu nedenle LCD ekran kullanan cihazların özelliklerini okurken karşınıza ‘LED arkadan aydınlatmalı’ ibaresiyle karşılaşırsınız. Bu iki teknoloji farklı prensiplere göre çalıştıkları için birbirlerine karşı avantajları ve dezavantajları bulunuyor.

Reklam
Reklam

LCD ekranlar görece olarak biraz daha kaliteli olmaları sebebiyle, çoğunlukla parlak güneş ışığı altında kullanmak için daha uygun bir seçenektir. Fakat LCD ekranlar çok fazla değişkene sahip olduklarından dolayı piyasada bulabileceğiniz en iyi ekran da en kötü ekran da LCD teknolojisini kullanıyor olabilir.

LCD ekranlar OLED ekranların tersine arkadan aydınlatmaya sahip oldukları için siyah renkleri griye yakın ve cansız olarak gösterirler.

Öte yandan OLED ekranlar siyah renkleri kusursuz gösterirler ki bunun arkasında siyah renk için piksellerin kendilerini devre dışı bırakmaları yatıyor. OLED ekranların bir başka avantajı ise ise siyah renk ağırlıklı bir tema seçtiğinizde daha az enerji harcamalarıdır. Bunun sebebi yukarıda belirttiğimiz gibi piksellerin siyah rengi elde etmek için kendilerini kapatmalarında yatıyor. Her pikselin kendi ışık yayma kabiliyeti olduğu için OLED ekranlar LCD’lere göre hangi açıdan bakılırsa bakılsın daha iyi sonuç verirler ve görüntü kalitesinde kararma olmaz.

Reklam
Reklam

OLED ekranlar LCD’lere göre daha masraflı üretim safhalarına sahiptirler ve bu nedenle en son teknoloji ürünü premium cihazlarda bulunurlar. Fakat LCD ekrana sahip bir cihaz ise görüntü kalitesini OLED ekrana sahip muadilinden daha uzun süre muhafaza edecektir.

İkinci sayfamızda karar aşamasında göz önünde bulundurmanız gereken kriterleri bulabilirsiniz…

[

**LCD vs OLED. Karşılaştırmayı görmek için tıklayın

**](http://www.scroll.com.tr/75232/lcd-mi-oled-mi/)