Le Monde, Türkiye'de silikoz hastalığına dikkat çekti

PARİS(ANKA) - Türkiye'nin tekstil sektöründe silikoz sorunu, yurt dışında da yansıdı. Le Monde gazetesi, Türkiye'de AB'de yasaklanan kot kumlama tekniğinin kullanıldığını, binlerce tekstil işçisinin silikoz hastası olduğunu, 2005 yılından bu yana en az 40 kişinin öldüğünü öne sürdü.

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, "Türkiye'de binlerce işçi silikoz hastası" başlıklı haberinde 4 yıldır bir tekstil atölyesinde çalışan ve iki kardesi gibi silikoz olan 22 yaşında Erkan'ın yaşlı bir adam gibi nefes aldığını, kardeşlerinden birinin birkaç haftadan beri hastanede olduğu, sakat kalan diğer kardeşinin de köye döndüğünü anlattı.

Reklam
Reklam

Genellikle madencilerde görünen silikoz sorununun kaygı verici bir biçimde özellikle kot kumaşlarının hazırlandığı küçük işyerlerinde çalışan işçilerin arasında hızla yayıldığı belirtildiği haberde, 2005 yılından bu yana en az 40 kişinin öldüğü de öne sürüldü.

Bunun nedeninin de AB'de yasak olan kot kumlama tekniğinin olduğu belirten Fransız gazete, bu uygulamanın Nisan'da ayında Sağlık Bakanlığınca yasaklandığı, 60 atölyenin de kapatıldığını kaydetti.

Ancak olanların olduğunu da ifade eden gazete, Dr. Zeki Kılıçarslan'ın, olumsuz çalışma koşullarında işçilerin silikoza yakalanmasının için üç ay yeterli olduğunu belirtirken bu tür işyerlerinin işçilerinin yüzde 95'inin de sigortasız çalıştığını belirttiğini aktardı.

Buna karşın, Le Monde, Denim Sanayicileri Derneği Başkanı Nedim Özbek'in ise, Türk ekonomisinin direktlerden biri olan tekstil sanayinin dünyanın en büyük kot ihracatçılarından biri olduğuna dikkat çekerken, kot sektörünün 300 bin işçiyi istihdam ettiğini söylediğine de dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Levi's'ten Dolce & Gabbana'ya kadar dünyanın en büyük kot markalarının, üretiminin bir bölümünü Türkiye'deki taşeronlarına yaptırdığını belirten gazete, "Sektörün patronları hiçbir sorumluluğu kabul etmiyor. Sayın Özbek, sektörün bir ‘komplo' kurbanı olduğunu düşünüyor" diye yazdı.

Le Monde, uzun bir süredir ülkenin doğusundan gelen göçmenlerin yaşadığı, İstanbul'un yoksul semtlerinde aktif atölyeler, artık il kentleri ile Mısır veya Bangladeş'e taşınmaya başladığını kaydetti.(ANKA)