Le Monde’dan “Orgeneral Koşaner” yorumu

Le Monde, Orgeneral Koşaner’in Genelkurmay Başkanı olarak atanmasının, “değişime direniş eylemi” olarak görülebileceğini öne sürdü.

PARİS (ANKA) – TSK liderliğinde nöbet değişimi, yurt dışında da yorumlara neden oluyor. Fransız Le Monde gazetesi, “General Koşaner, Zayıflayan Türk Ordusu’nun Yeni Lideri” başlıklı analizinde Türkiye’nin tarihinde hiçbir zaman, güçlü ordunun, "Avrupa Birliği ve Recep Tayyip Erdoğan’ın İslami muhafazakar hükümetinin darbeleri altında o kadar geri çekilmeye zorlanmadığını” öne sürerken Orgeneral Koşaner’in Genelkurmay Başkanı olarak atanmasının ise, “değişime direniş eylemi” olarak görülebileceğini de yazdı.

Reklam
Reklam

Le Monde gazetesi, Türkiye muhabiri Guillaume Perrier imzasıyla TSK ve yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’e ilişkin bir analiz yayımladı. “General Koşaner, Zayıflayan Türk Ordusu’nun Yeni Lideri” başlığını taşıyan analizde “Türkiye’nin tarihinde hiçbir zaman, kendi kendini rejimin koruyucusu ilan eden güçlü ordunun, Avrupa Birliği ve Recep Tayyip Erdoğan’ın İslami muhafazakar hükümetinin darbeleri altında o kadar geri çekilmeye zorlanmadığı” yorumu yapıldı.

AB reformlarının, ordunun imtiyazlarını önemli ölçüde azalttığını, ordunun aynı zamanda “bir dizi skandal ve dava nedeniyle darbe yediğini” de öne süren gazete, YAŞ toplantısı sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, aralarında Hasan Iğsız’ın da bulunduğu, “Balyoz” soruşturmasında adı geçen 11 subayı veto ettiğini öne sürdü.

-“MEDYADAKİ İDDİALAR ORDUNUN İTİBARINI CİDDİ BİÇİMDE ZEDELEDİ”-

Le Monde, orduya yönelik iddiaların 2007 yılından bu yana çoğaldığını belirttiği analizinde PKK ile mücadeleye ilişkin olarak yayımlanan iddiaların da “ordunun itibarını ciddi bir biçimde zedelediği”ni yazdı.

Reklam
Reklam

“Hükümetin onayı ile sürdürülen yargı süreçlerinin, ordunun siyasi gücünün giderek daha da sorgulandığını doğruladıkları” yorumunu da yapan Le Monde, “Türk rejiminin demokratikleşmesi ve askeri vesayetinden kurtarılmasının, katı Kemalistler arasında İslamcıların iktidarı tamamen ele geçirmesi korkusunu yarattığı”nı da belirterek şöyle devam etti:

“Bu bağlamda Orgeneral Koşaner’in, NATO’da en büyük ikincisi güç olan 700 bin personelde oluşan Türk ordusunun başına getirilmesinin, değişime direniş eylemi olarak okunabilir. Bu eski tip laik, 2008 yılında küreselleşme ve etnik çeşitliliğin ulus devlet üzerindeki ‘olumsuz’ etkilerini ihbar etmekle tereddüt göstermemişti. Görevi devralırken yaptığı konuşmada Türk medyasını tehdit ederek damgayı vurdu ve ‘demokrasi ve insan hakları adına’ ulusal modelinin sorgulanmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.”