LEGO’dan uçak motoru olur mu?

Daha önce birçok farklı şekilde karşımıza çıkan LEGO, şimdi de Rolls Royce Jet motoruna dönüşmüş.

Efsanevi oyuncak LEGO, şu sıralar video oyunlarıyla popüler olsa da küçük parçalarla büyük şeyler yaratmak her zaman mümkün.
Daha önce uzay gemisi, deniz altı ya da içten yanmalı motor gibi teknik ürünleri de oluşturan LEGO’lar, bu kez çok daha büyük bir şeyin parçası olmuş: Rolls Royce jet motoru.
Bir gösteri için hayata geçirilen proje 152,455 LEGO parçası kullanılarak yapılmış. 307 kilo ağırlığında, 2 metre uzunluğunda ve 1.4 metre genişliğinde olan motor heybetli ve gerçekçi görüntüsüne rağmen çalışmıyor. Fakat Rolls Royce ekibi, Trent 1000 Turbofan motorunun yanma odasından pervane bıçaklarına kadar tüm parçalarını detaylı bir şekilde LEGO’lara aktarmış. Yani bu motor, Boeing 787 Dreamliner uçağında kullanılan motorun %50 oranında küçültülmüş bir kopyası.
Rolls Royce Trent 1000’in gerçek hali, LEGO versiyonda olamayacak kadar sıradışı koşullara dayanabiliyor; motorun ön kısmında bulunan bıçaklar dakikada 13.500 kez dönebiliyor ve pervanenin hızı saatte 1,931 km hıza ulaşabiliyor. Bu esnada her bıçak, bir Formula 1 otomobiliyle aynı gücü üretiyor yani bıçak başında 800 beygir. Motor ısındıktan sonra içeride bulunan en sıcak parça güneş yüzeyindeki sıcaklığın yarışına ulaşabiliyor.
[ ****](http://www.scroll.com.tr/85331/legodan-ucak-motoru-olur-mu/)