Lensle Havuza Giren İngiliz Turistin Gözünü Kaybetme Riski

İngiltere'den Antalya'ya tatil için gelen 25 yaşındaki turist, kontakt lensle girdiği havuzda enfeksiyon kapınca, sağ gözünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya

İngiltere'den Antalya'ya tatil için gelen 25 yaşındaki turist, kontakt lensle girdiği havuzda enfeksiyon kapınca, sağ gözünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da rehber olarak görev yapan Phill Bunyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'yi tanımak ve tatilini yapmak için Antalya'ya geldiğini söyledi. Kaldığı otelin havuzuna gözündeki kontakt lensle girdiğini anlatan Bunyan, 2-3 gün sonra gözünde kaşıntılar oluştuğunu ve gözünün kızarmaya başladığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Hemen doktora başvurduğunu belirten Bunyan, "Gözümü muayene eden doktor, enfeksiyon kaptığını ve kör kalma ihtimalimin olabileceğini söyledi. Bir haftadır tedavi görüyorum, her gün gözüme iğne vuruluyor, her 30 dakikada bir de damla damlatıyoruz. Hala kaşıntıları ve sancısı dinmiş değil ama ilk güne göre daha iyiyim" dedi.

Tedavisinin devam edeceğini kaydeden Bunyan, bir daha asla kontakt lensle havuza girmeyeceğini ifade etti. Gözünün bir an önce iyileşmesini isteyen Phill Bunyan, "Gözümü kaybetme riski ile karşı karşıyayım. Bir daha böyle bir hata asla yapmam. Denize ya da havuza girerken ya lenslerimi çıkarırım ya da deniz gözlüğü kullanırım" diye konuştu.

Bunyan, Türkiye'deki sağlık sisteminin de çok iyi olduğunu vurguladı.

-"Dikkatsizlik sonucu gözünüzü kaybedebilirsiniz"-

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kontakt lensle havuza ya da denize girilmesi sonucu bu tür sağlık sorunları ile sık sık karşılaştıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Phill Bunyan'ın da lensle havuza girmesi sonucu sağ gözünün enfeksiyon kaptığını anlatan Ünal, "Hastamız kontakt lensi ile havuza giriyor ve lensi çıkartmadan 3-4 gün gözünde tutuyor. Gözü buna bağlı olarak enfeksiyon kapıyor. Çok agresif seyreden ve tedaviye çok dirençli bir bakteri oluşuyor. Tedavi edilmezse kesinlikle kör olur ama tedaviye rağmen kör olma riski de var maalesef" dedi.

Bu tür enfeksiyon olayında gözde tedaviye karşı dirençli mikroorganizmanın oluştuğunu dile getiren Ünal, sorunu teşhis etmelerine rağmen hastanın tedaviye iyi yanıt veremeyebildiğini kaydetti. Phill Bunyan'ın da aynı tehlikeyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Ünal, ilk günlerde tedaviye rağmen gözünde bir kötüleşme olduğunu ancak tedaviye devam edilmesiyle kötü gidişatın durdurulduğunu belirtti.

Bunyan'ın tedavisine bir müddet daha devam edileceğini söyleyen Ünal, "Phill Bunyan'ın gözündeki risk hala devam ediyor, bir süre daha kliniğimizde yatmaya devam edecek" diye konuştu.

Kontakt lensle denize ya da havuza asla girilmemesi gerektiğini vurgulayan Ünal, lensi çıkarttığında göremeyen kişilerin daha akılcı tedbirler almaları gerektiğine işaret etti. Havuza ya da denize girerken "kullan at lensler" kullanılmasını öneren Doç. Dr. Ünal, "Havuza girerken lensi takarsınız, çıktığınızda da lensi çöpe atarsınız" dedi.

Reklam
Reklam

İkinci bir öneri olarak da deniz gözlükleri kullanılmasını tavsiye eden Ünal, göz etrafına ve alnına tam olarak oturan deniz gözlükleri ile denize girilebileceğini ve bu şekilde kirli suyun göze ulaşmasının engellenebileceğini kaydetti.

Lens kullanan kişilerin temizliğe özen göstermelerini de isteyen Ünal, sadece havuza, denize girerken değil, lensi takarken ya da çıkarırken ellerin temiz olması, gece yatarken lenslerin çıkarılması, devamlı dezenfekte edilmesi, kullanım süresi dolduğunda yenisi ile değiştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz