Levy: PKK terörü Hamas terörüne benziyor

Ankara (AA)- İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, PKK terörünü Hamas terörüne benzeterek, ister Irak'ın kuzeyinde olsun, ister Gazze'de olsun terörle savaşmak gerektiğini belirtti.

Levy, Swiss Otel'de düzenlediği basın toplantısında, TSK'nın sınır ötesi harekatı ve İsrail'in Gazze'deki operasyonu arasındaki benzerliklerden ve farklılıklardan bahsettiğinin hatırlatılması üzerine, "nüfus yoğunluğu olarak, askeri olarak bu iki durumun elbette farklı olduğunu ve karşılaştırılamayacağını" kaydetti. Levy, "Ancak benzerliklerden bahsetmek gerekirse İsrail, terörün evrenselliğine inanıyor. Terörün çeşitleri arasında ayrım yapmıyoruz. PKK terörünün, Hamas terörüne
benzediğine inanıyoruz. Terör kötüdür ve ister kuzey Irak'ta, ister Gazze'de olsun teröre karşı savaşmalıyız" dedi.

Reklam
Reklam

1915 olaylarıyla Gazze'deki gelişmeler arasında bir benzetme kuran Büyükelçi Levy, 1915 olaylarına ilişkin "bölgede o dönem yaşanan olayların coğrafi olarak sınırlı olduğunu, İstanbul'daki, İzmir'deki, Halep'teki ya da Kudüs'teki Ermeni toplululuğunun bu olaylardan etkinlenmediğini" belirtti.

Levy, "Gazze'de de son dönem yaşanan olaylardan etkilenen Filistinlilerin olduğunu" belirterek, "Batı Şeria'da yaşayan Filistinliler de var. Ancak onlara karşı herhangi bir önlem almıyoruz çünkü bölge barış içinde" dedi.

1915 olaylarıyla söz konusu durum arasında ne gibi bir benzerlik kurduğunun sorulması üzerine de Levy, "Birinci Dünya Savaşında Türkiye'nin bazı bölgelerinde trajediler yaşandığını ve bunlar arasında Ermenilerin ve elbette Türklerin de öldüğü trajedilerin olduğunu" savundu. Levy, "Ancak aynı zamanda Türkiye'nin diğer yerlerinde Ermeniler barış içinde yaşıyorlardı. Bundan etkilenmediler. İsrail bir soykırım olduğuna inanmıyor" dedi.

Levy, yaptığı benzetmeyi açıklarken de "Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin Gazze'deki durumdan etkilenmediğini çünkü aynı terör yoluna başvurmadıklarını" kaydetti. Büyükelçi Levy, "1915 olaylarını asla bu durumla karşılaştırmadığının" da altını çizdi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Gazze'deki gelişmelere ilişkin tutumuna da değinen Büyükelçi Levy, "Türk yetkililerinin açıklamalarını dikkatle izlediklerini ve Dışişleri Bakanlığının cuma günü yaptığı 'dengeli' açıklamanın kendilerini memnun ettiğini" kaydetti. "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili yaptığı açıklamanın kendilerini biraz endişelendirdiğini" söyleyen Levy, "Erdoğan ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert arasında dün 45 dakika süren bir telefon görüşmesi yapıldığını" hatırlattı.
Levy, "bu görüşmede karşılıklı olarak bu durumdan nasıl çıkış yolu bulunabileceğinin tartışıldığını ve konuyla ilgili karşılıklı
endişelerin dile getirildiğini" söyledi.