Sıcak kış günlerinde gelen mutluluk: Ovmaç çorbası
Ovmaç çorbası, lezzetli bir öğün için çok şeye sahip olmanın gerekmediğinin kanıtı gibi. Soğan, un, biraz salça ve ovmaç çorbası hazır! Sade yiyebileceğiniz gibi üstüne tereyağında yakılmış kırmızıbiber de dökebilirsiniz. Çorbanızı nasıl severseniz sevin, en lezzetli ovmaç çorbası insanın sevdikleriyle paylaştığıdır.
Gözleriniz şimdiden onu arıyor, farkındayız: İskorpit çorbası
Bir şehir, dünyanın en güzel boğazlarından birisine sahip olur da hiç balıktan çorba yapmadan durur mu? Durmaz! İskorpit çorbası, biraz zahmetli bir lezzet olmasına rağmen son derece besleyici ve iştah açıcı. İskorpitten yapabildiğiniz gibi kırlangıç veya orfoz ile de yapabilirsiniz. Muhteşem balıkların, defne yaprağı, havuç, çarliston biber ve kekikle buluştuğu bu çorba lezzetiyle insanı genç tutacak yemeklerden.
Lüferin bereketi her şeye siniyor: Lüfer pilavı
Çanakkale mutfağı da lüferin bereketinden payını alıyor. Karadeniz’in meşhur hamsi pilavını deneyip beğendiyseniz, bu lezzeti de çok seveceğinizden şüpheniz olmasın. Soyu tükenmesin diye çabaladığımız lüferin pilav ve tarçınla bir araya geldiği bu lezzet, yolunuz Çanakkale’ye düştüğünde yüzünüzü güldürecek. Hatta biraz daha kalıp tekrar yemek için bahaneler yaratacaksınız!
Deneyip de sevmeyeni görmedik: Ahtapot salata
Ahtapot, yumuşayana kadar haşlanıp, soğuduktan sonra salata malzemeleriyle buluşuyor. Ahtapot salatası, sıcak yaz gecelerinde, dostlarla birlikte mazinin yad edildiği sofraların olmazsa olmazlarından. Çanakkale Boğazı’ndan esen serin rüzgarlar saçlarınızı uçururken, denemek için neden bu kadar geç kaldığınızı sorgulayacaksınız.
Mantar tutkunlarını bu tarafa alalım: Melki yemeği
Melki adındaki mantarın tuz, soğan ve salça ile buluştuğu bu yemek hem besleyici, hem de kolay hazırlanıyor. Eğer canınız salçalı bir ana yemek değil, ızgara isterse melki mantarıyla o da mümkün. Zira melki mantarının ızgarası da en az yemeği kadar popüler. Herkesin hayatına kimse karışamaz felsefesinden hareketle, kararı size bırakıyoruz.
Çanakkale ıspanağa yeni boyutlar kazandırıyor: Çırpma
Adı bir çırpıda söyleniveriyor ama biz ondan uzun uzun bahsetmek istiyoruz. Ispanak, soğan, un ve su bir araya gelip fırında kızartılıyor. Çanakkale’ye gitmek için en güzel bahanelerden birisi işte böyle kolayca hazırlanıyor. Kahvaltıda veya sadece bir atıştırmalık olarak… Çırpma, siz hangi öğün için uygun görürseniz o zaman yenebilir.
“Bir tane daha yesem ayıp olur mu?” diye düşüneceksiniz: Metez
Çerkez mutfağında da gördüğümüz metez, bazı yörelerde peynirle yapılabildiği gibi, bazı yörelerimizde de kızartılarak yapılıyor. Ancak konu metez olunca Çanakkale belli ki kendi tarzını yaratmış. Özenle açıldıktan sonra kesilen kulak memesi kıvamındaki hamurun, salçalı kıyma harcıyla buluştuğu bu lezzet, mantı deneyiminin tutkunlarını yakından ilgilendiriyor. Haşladıktan sonra, salçalı sosuyla birlikte servis edilen metez, Türk mutfağındaki türlü çeşitli mantılara gönül vermiş herkesin en az bir kere denemesi gereken yemeklerden.
Yaprak sarma gibi ama değil: Ispanak sarma
Çanakkale ıspanağı gerçekten çok seviyor. O kadar çok seviyor ki, sarmayı herkes üzüm yaprağıyla yaparken, onlar ıspanak kullanmayı tercih ediyor. Kıymalı ve pirinçli harcın, iri yapraklı ıspanaklara sarılmasıyla yapılan bu Çanakkale yemeği arası yaprak sarmayla iyi olanlar tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Bu arada siz sormadan biz söyleyelim. Evet, üstüne yoğurt dökebilirsiniz.
Tatlı değil protein bombası: Yumurta helvası
Muhteşem Çanakkale menümüz tabii ki tatlıyla bitiyor. Şeker, un, yumurta ve sıvı yağ gerektiren bu besleyici helvayı hazırlamak oldukça kolay. Yapımı kolay olan bu tatlının besin değerleri tam anlamıyla zirvede! Diyet boyunca tuttuğunuz tatlı orucu kesinlikle bu helvayla son bulmalı.