MALATYA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, lise giriş sınavları ile ilgili düzenlemelerin devam ettiğini ve önümüzdeki yıl, sınav başvurularının sadece internet üzerinden yapılacağını kaydetti. Türkiye'yi çağdaş ülke düzeyine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Bakan Çelik, muhalefeti de üstü kapalı olarak eleştirerek, "Görme konusunda sıkıntısı olanları da normal karşılıyorum. Çünkü anadan doğma köre demişler ki, 'şimdi gecedir'; demiş ki, ne zaman gündüz oldu ki" dedi.
"Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası'na" katılan Çalık Holding'in Malatya'da yaptıracağı okullar kampusunun temel atma törenine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkmenistan Tekstil Bakan Yardımcısı Ahmet Çalık, AK Parti Malatya Milletvekilleri Miraç Akdoğan, Süleyman Sarıbaş ve Münir Erkal, CHP Malatya Milletvekilleri Mevlüt Aslanoğlu ve Muharrem Kılıç, TSO Başkanı Mücahit Fındıklı, TSO Meclis Başkanı Sadullah Ilıcak ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.
Yakınca Kasabası'nda yaptırılacak olan "Mahmut Çalık Eğitim Kompleksi'nin temel atma töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Eğitim alanında düne kadar hayal etmediğimiz bu reformlar yaşanırken, bazı insanlar belli meselelere takılıp gitmeye devam ediyor. Bakınız biz e-devlet uygulamasında Milli Eğitim Bakanlığı olarak 20 bin öğretmenin atamasını 12 dakikada yapıyoruz. Artık eski kuyruklar bitmiştir. Lise Giriş Sınavları ve benzeri sınavların hepsini tek sınav haline getireceğimizi daha önce ben ilan etmiştim. İlk defa burada açıklıyorum, önümüzdeki yıl bir uygulama daha yapıyoruz, artık çocuklarımız formla, postayla, uğraşmayacak, bundan sonra bütün müracaatlar internetle olacak. Çocuklarımızdan alınan yüksek miktardaki paraları da büyük çapta indiriyoruz. Bunların hepsi, Türkiye'de çoktan yapılması gereken, geciken şeylerdir. Ama zararın neresinden dönülürse kardır, biz bunları yapmaya devam edeceğiz. Bunu halkımız takdir ediyor, ama görme konusunda sıkıntısı olanları da normal karşılıyorum. Çünkü anadan doğma köre demişler ki, 'şimdi gecedir'; demiş ki 'ne zaman gündüz oldu ki'. Görmek istemeyenler yine görmeyecektir, ama inanıyorum ki halkımızın yüzde 90'ı bu güzellikleri görüyor" diye konuştu.
"EĞİTİMİN SÖZDE DEĞİL, ÖZDE GELİŞTİRİLMESİ LAZIM"
Eğitim için fiziki mekanların yetmeyeceğini belirten Bakan Çelik, "Eğitim için sadece fiziki mekanların oluşturulması yetmiyor. Eğitimin nicelik ve nitelik açısından, söylemde değil eylemde, sözde değil, özde çağdaş eğitim olması gerekiyor. Bunun için ne mi yapıyoruz? Okullaşma oranında batıyı yakalamak için seferber olmuş durumdayız. Bu yıl uygulamaya girecek olan bir müfredat programımız var. İlkokul bitti, ortaöğretimi hazırlıyoruz. Türkiye'yi çağdaş ülkelerin düzeyine çıkartacak bir müfredatla halkımızın önüne çıkıyoruz. Rehberlik sistemini batıda olduğu gibi yerleştiriyoruz. 2005 yılının sonuna kadar internet bağlantısı olmayan okul kalmayacak. Her öğretmenin bilişim teknolojisi ile donatılması gibi bir gayretimiz var" şeklinde konuştu.
Malatya'da Çalık Holding tarafından yaptırılacak olan "Mahmut Çalık Eğitim Kompleksi'nin örnek bir proje olduğunu ve bunun Türkiye'de örnek gösterileceğini belirten Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Bu proje Türkiye için bir model olacaktır. Ben bundan dolayı, yürekten teşekkür ediyorum. Eğitim bir ulusal meseledir ve ülkemizin meselesidir. Yeryüzünde artık başarılar geçerlidir. Artık eğitimde ortaya konacak seferberlik insanlığı ve ülkemizi iyi bir yere götürecektir. Elbette işin askeri tarafı önemlidir. Biz bu asrın başında İstiklal Mücadelesi diye bir mücadele verdik. İşgal edilen, elimizden alınmaya çalışılan toprakları tekrar vatan edindik. Bu ülkenin, bu toprakların evlatları olarak, bu ülkede yaşamaktan onur ve gurur duyuyoruz. Ancak bizim şimdi başka bir mücadelemiz var, bir istikbal mücadelemiz var. İstiklal Mücadelesi'ni topla, tüfekle tankla temin edebilirsiniz, güç ve kuvvetle istiklal mücadelesini kazanabilirsiniz. Ama istikbal mücadelesini, yani gelecek mücadelesini ancak ve ancak eğitimle kazanabilirsiniz. Dolayısıyla eğitilmiş insan unsuru son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.
"EĞİTİMİ İYİ OLMAYAN ZENGİN ÜLKELERİN GELECEĞİ KÖTÜDÜR"
"Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası'na destek vererek, babası Mahmut Çalık adına eğitim kompleksi yaptıran Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkmenistan Tekstil Bakan Yardımcısı Ahmet Çalık ise, şunları söyledi:
"Eğitimi iyi olmayan zengin ülkelerin geleceğinin kötü olduğunu görüyoruz. 1950 yılında hiç bir şeyi olmayan sadece bir ada ve az sayıda insandan oluşan, örnek verirsek bir Singapur, eğitim sayesinde bugün dünyanın en zengin insanlarının yaşadığı bir yer olmuştur. 1950 yılında dünyanın 3 zengin ülkesinden birisi olan Arjantin, eğitime veya insana yeteri kadar değer vermemesi neticesinde bugün sıkıntılar içerisindedir. Bu tesis bir kompleks olacaktır. Mahmut Çalık Eğitim Kompleksi, anaokul, ilköğretim okulu, lise, kapalı spor salonu, çok amaçlı salon, yemekhane, öğrenci yurtları ve öğrenci lojmanlarından oluşacak. Birinci yıl anaokul ve ilköğretim okulu tamamlanacak, toplam 40 bin metrekarelik bir alanda oluşacaktır. İnşallah önümüzdeki sezon anaokulu ve ilköğretim okulunu yetiştireceğiz. Diğer bölümleri de en kısa sürede bitirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu
Yapılan konuşmalardan sonra eğitim kompleksinin temeli atıldı.