LGS'de çıkmış Türkçe sorularının kaç tanesini çözebileceksin?

Türkçe konusunda kendine güveniyor musun? "Evet" dediğini duyar gibiyiz. Kendine güveniyorsan Türkçe soruları ile dolu olan bu testi çözebilir ve çıkmış sorular ile bilgini kanıtlayabilirsin! Bakalım ana diline ne kadar hâkimsin?

LGS'de çıkmış olan bu sorular senin Türkçe bilgi seviyeni belirlemene yardımcı olabilir. Özellikle LGS sınavına hazırlanıyorsan zaman kaybetmeden testi çözmeye başla ve Türkçe bilgini ölçelim...

LGS'de çıkmış Türkçe sorularının kaç tanesini çözebileceksin?

Aşağıdakilerin hangisinde tırnak işareti içine alınmış söz cümleye “belli bir sıra gözetmeksizin” anlamı katmıştır?

Yaptığım işleri "orada burada" anlatıyor, beni yere göğe sığdıramıyordu.
Romanın "orasından burasından" parçalar okuyor, yorumlamamızı istiyordu.
Hayat bu zamana kadar beni "oradan oraya" sürükleyip durdu.
Odanın "orasında burasında" kıyafetler duruyordu.

Yazar eserinde günümüz dünyasının en tartışmalı sorunlarından biri olan internetin kullanımıyla ilgili çarpıcı tespitlerde bulunarak toplumun bu konudaki "bulanık düşüncelerini berraklaştırmıştır." Bu cümledeki tırnak işareti içine alınan sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisi değildir?

Kuşkudan kurtarmak
Aydınlığa kavuşturmak
Tereddütleri gidermek
Yanlışlıkları düzeltmek

(I) Kitaplar, dergiler, makaleler kısaca kâğıt üzerine düşmüş her sözcük anlaşılmak için okuyucudan gayret bekler. (II) Yazar ne kadar açık anlatırsa anlatsın, okurun kültür ve eğitim seviyesi ne kadar yüksek olursa olsun anlatılmak istenen anlaşılmayabilir veya farklı anlaşılabilir. (III) Bunda yazarla okurun hayata bakış açılarının, bilgi ve birikimlerinin farklı olmasının önemli bir etkisi vardır. (IV) Yazarla okur bir araya gelip yazılanlar üzerinde tartışmadığı sürece bu durum sürüp gider. Bu metindeki numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

I. cümlede metnin anlaşılması için okura düşen görevden bahsedilmiştir.
II. cümlede yazılan bir metnin amacına ulaşamayabileceği dile getirilmiştir.
III. cümlede yazarların hayata okurlardan daha geniş bir açıyla baktıkları vurgulanmıştır.
IV. cümlede okurun yazarın anlattıklarını doğru anlaması için gerekli koşul belirtilmiştir.

(I) Şairlerin ilk şiir kitapları çok önemlidir. (II) Sanat hayatları boyunca yayımladıkları şiir kitaplarının sayısı da önemlidir. (III) Çünkü onlarda hem taptaze bir heves hem de uzun sürmesi arzulanan bir yolculuğa dair işaretler vardır. (IV) Şairlerin sanat hayatlarının başlangıcı olan kitaplar, zamanla açılıp serpilecek şiirlerinin şifresi gibidir. (V) Bir şairin şiir anlayışını daha iyi belirlemek için de onun ilk adımına bakmak gerekir. Bu metindeki numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

2
3
4
5

İnsanları bir arada en iyi ne tutabilir? Korku mu? Korku bir süre sonra insanları ikiyüzlülüğe sürükler, çok geçmeden birbirine düşürür. Baskı veya zorbalık mı? Baskı ve zorbalık olanca sertliğiyle de ortaya çıksa gücü her yere, herkese erişemez. Diyelim ki erişti. Çok geçmeden korku kaplar ortalığı, yalnızlığa götürür insanı. Alışkanlıklar mı? Alışkanlıklar da zamanla yitirir değerini, gerçek bir bağ oluşturmaz insanlar arasında. Zayıflar, gevşer o bağlar. İnsanları bir arada en iyi sevgi tutabilir kanımca. İnsanları ürkütmeyen, zorlamayan sevgidir ancak sarıp sarmalayabilen. Bu parça aşağıdaki metin türlerinden hangisine örnek olabilir?

Anı
Deneme
Makale
Köşe Yazısı

"Kekova, bu yaz tatilinde gezdiğim koylar içinde en güzel olanıydı." Aşağıdakilerden hangisi anlamca bu cümleye en yakındır?

Bu yaz tatilinde gezdiğim Kekova kadar güzel bir koy yok.
Bu yaz tatilinde gezdiğim koylardan hiçbiri Kekova kadar güzel değildi.
Kekova, bu yaz tatilinde gezdiğim tek güzel koydu.
Kekova, bu yaz tatilinde gezdiğim en güzel koydu.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

Balkonumuz bir uçtan bir uca hurdalarla dolu olduğu için öyle oturulabilir bir yerde değil.
Türkiye’de çevrenin korunması amacıyla 11 Ağustos 1983 tarihinde Çevre Kanunu yürürlüğe girmiştir.
Yörede namı bilinen Çelikli Pehlivan, altmış beş yaşında olmasına rağmen çok dinç görünüyordu.
Radyodaki ses mi beni etkiledi bilmiyorum, belki de batmakta olan akşam güneşi...

Akşamüstü şehir her zamankinden gürültülüydü( ) araç kornaları( )seyyar satıcı bağırışları sarmıştı şehri ( ) Gençler meydanda hep bir ağızdan bağırıyorlar( ) Uğurlar ola( ) Bu metinde yay ayraçla boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?

(;) (,) (...) (“) (”)
(;) (,) (.) (:) (!)
(:) (;) (...) (“) (”)
(:) (;) (.) (:) (!)

“Ahmet yorgun olduğu için bugün erkenden uyudu.” cümlesinde “uyudu” fiilini gerçekleştiren özne (Ahmet) bellidir. Bu yüzden fiil öznesine göre etken, nesne almayan bir fiil olduğu için de nesnesine göre geçişsiz çatılıdır. Buna göre aşağıdakilerin hangisinde etken, geçişsiz bir fiil vardır?

Kimi insanlar sadece davranışlarıyla kimi insanlar da konuşmalarıyla değerlendirilir.
Çocuklar Kar taneleri ne güzel anlatıyor, birbirleri ne zarar vermeden yol almanın mümkün olduğunu.
Mutlu olmayı yarına bırakmak karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzetilir.
En yükseğe erişmek için en aşağıdan başlayın.
Anahtar Kelimeler: