LGS sil baştan

ANKARA (İHA) - Liselere Giriş Sınavları'na (LGS) çeki düzen verilerek, ilköğretim okulu 8. sınıf öğrencilerinin ayrı tarihlerde çeşitli isimler altında girdikleri sınavlar tek çatı altında toplanıyor.

2005-2006 eğitim-öğretim yılında hayata geçecek olan yeni düzenleme ile öğrenciler 'LGS' adı altında girdikleri sınavdan alacakları puanlara göre yerleştirilecekler. Öğrenciler, alacakları puana göre şu okulları tercih ederek merkezi sistemle yerleştirilecekler:

"Resmi ve Özel Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Yabancı Dil Ağırlıklı Liseler, Anadolu Öğretmen Liseleri, Anadolu Meslek Liseleri, Anadolu Teknik Liseleri, Anadolu İmam-Hatip Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri ve Polis Kolejleri."

Reklam
Reklam

Seçme ve yerleştirme işlemleri, MEB'in Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (EĞİTEK) Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı'nca (Ölçme Değerlendirme Merkezi) yapılacak. Düzenleme ile öğrencilerin artık bir sınavdan diğerine 'yarış atı misali' koşuşturmalarının önüne geçilecek. Bakanlığın yaptığı diğer yenilikler ise şöyle olacak:

"- Yabancı Dil Ağırlıklı Liselere (Süper Liseler) bu sınav sonucunda alınan puanla öğrenci yerleştirilecek.

- Sınav başvuruları internet aracılıyla elektronik ortamda alınacak.

- Sınav sonuçları açıklanıp, adayların puanları belli olduktan sonra tercihler elektronik ortamda alınacak.

- Anadolu Liseleri tercihlerinde il/ilçe sınırlaması kaldırılacak. Kesin kayıtlar sonucunda açık kalan kontenjanlara merkezi sistemle yerleştirme yapılacaktır.

- Adayların başvuru anında, cep telefonlarını bildirmeleri halinde SMS'le sınav sonuçları kendilerine ulaştırılacak.

- Sınavla ilgili tüm açıklamaların yer alacağı e-sınav kılavuzu Aralık ayının sonunda http://sinavlar.meb.gov.tr adresinde yayımlanacak."

Reklam
Reklam

Yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrencinin girdiği LGS, yeni düzenleme ile adeta yükseköğretime geçiş için girilen ÖSS şeklinde olacak. Bu işlemlere ait kurallar 2005 Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) Kılavuzu'nda yer alacak ve Bakanlık, ilköğretim okullarının 8. sınıflarında okuyan bütün öğrencilerin 2005-OKS'ye girmesini tavsiye edecek.

Okul idareleri ve öğretmenler, bu sınavla ilgili tüm detaylı bilgileri öğrencilere duyuracaklar ve sınava girmeleri yönünde gerekli tavsiyelerde bulunacaklar. 2005-OKS ile öğrencilerin derslerde gördükleri konularla ilişkili olarak değişik zihinsel becerileri de ölçülecek. Öğrenciler, bu sınava girmekle yeteneklerini görecekler ve ortaöğretime geçişte tercihlerini daha kolay yapmaları yönünde kazanım sağlayacaklar.